Poezia unui copil sucevean cu mama plecată la muncă în străinătate a emoționat participanții la o întâlnire organizată la Gura Humorului: De ce este ședință cu părinții dacă eu vin doar cu bunica… Spui c-ai plecat să-mi fie bine/Și-atunci de ce mi-e mie, mamă, rău?


Intră acum și în grupul de

Poezia unui copil sucevean cu părinții plecați la muncă în străinătate a emoționat participanții la o întâlnire organizată la Gura Humorului dedicată copiilor cu părinți plecați în străinătate, dar și părinților acestor copii.

” De ce este ședință cu părinții dacă eu vin doar cu bunica…

Spui c-ai plecat să-mi fie bine

Și-atunci de ce mi-e mie, mamă, rău?”, este poezia recitată în cadrul întâlnirii.

Potrivit DGASPC Suceava, la sediul Primăriei orașului Gura Humorului a avut  loc, în 3 august, o întâlnire dedicată copiilor cu  părinți plecați la muncă în străinătate, dar și părinților acestora.

Brîndușa Sorina Bialy, coordonatorul echipelor mobile a adresat mulțumiri tuturor partenerilor implicați în acțiune, cu prioritate DAS și Primăriei Gura Humorului pentru sprijin, iar părinților, copiilor și cadrelor  didactice pentru faptul că au răspuns invitației.

Preotul Ionuț Mihăilescu a vorbit participanților despre traumele copiilor rămași  fără dragostea și prezența de zi cu zi a părinților, arătând că dincolo de darurile scumpe cu care părinții încearcă să acopere lipsa lor, copiii simt nevoia de prezența fizică a acestora.

„Tată ia-mă de mână”,  a fost reacția unui copil la ieșirea din  mall de unde tatăl său, venit pentru puțin timp acasă îi cumpărase tot ce își dorise.

„Personalitatea copilului- a spus părintele- este ca o plastilină, pe care dacă vrei să o modelezi trebuie să o încălzești”, iar „afecțiunea părinților este cea care poate face acest lucru”, a completat înv. Dorina Spinosu de la Școala generală nr. 1.

Ea a vorbit despre mulți copii care i-au trecut prin suflet, cărora le-a simțit disperarea și regresul datorat lipsei părinților.

Poezia „Dragă mamă” scrisă de un copil a adus tuturor sufletul pe buze și inima în ochi: ” De ce este ședință cu părinții dacă eu vin doar cu bunica…

Spui c-ai plecat să-mi fie bine

Și-atunci de ce mi-e mie, mamă, rău?”.

Sunt întrebări frecvente pe buzele și în ochii copiilor, s-a arătat în cadrul întâlnirii.

Subcomisarul Hlaghi Vasile Adrian din cadrul Poliției Gura Humorului a atras atenția asupra intervenției și monitorizării copiilor care frustrați de grija părintească se alătură grupurilor infracționale.

Psihologul Ela Ștefănescu reprezentant al Fundației umanitare Te Aud România a făcut o informare referitoare la reziliență și a transmis părinților  faptul că fundația acordă consiliere psihologică tuturor celor care au nevoie.

Au fost identificați trei piloni care influențează în sens pozitiv, negativ creșterea și dezvoltarea copiilor, fiind  vorba despre familie, societate precum și sinele fiecăruia, puterea, voința de a alege între bine și rău.

Daniela Rusu, asistent social în cadrul Primăriei Orașului Gura Humorului a informat auditoriul despre problemele aparute la nivel local precum și modalitățile de soluționare.

Acțiunea s-a încheiat cu un spectacol oferit de copiii Școlii Generale nr. 1 precum și de către un beneficiar al Serviciilor Multifuncționale Gura Humorului din cadrul DGASPC Suceava.(L.B.)


Intră acum și în grupul de