Intră acum și în grupul de
Anul universitar 2018 – 2019 a început la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava cu cel mai mare număr de boboci din ultimii cinci ani.
Rectorul interimar al USV, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, a declarat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, că noul an academic a debutat în universitatea suceveană cu 3.700 de studenți la studiile de licență, masterat și doctorat.
Dimian a explicat că în acest an, universitatea și-a propus ca motto „Visează – Creează – Inovează” și că fie că este vorba despre dezvoltarea personală, fie că este vorba despre dezvoltarea instituțională, visul este motorul oricărei dezvoltări.
„Considerăm că într-o universitate creația este foarte importantă. Nu suntem la nivel preuniversitar, doar să diseminăm informația, universitatea este definită prin a genera informația și a genera cunoaștere. Pe de altă parte, această cunoaștere se găsește în publicații, fie că este vorba de articole, fie că este vorba de cărți, fie că este vorba de prezentări la conferințe, însă, trebuie să trecem dincolo de acest lucru, să vedem aceste rezultate implementate în societate, în cadrul agenților economici, în cadrul administrației publice pentru oferirea unor servicii mai bune, în cadrul societății în general”, a spus Mihai Dimian.
Astfel, rectorul interimar al USV a arătat că atât studenții trebuie formați pentru a fi buni cetățeni și pentru a participa la dezvoltarea societății, cât și profesorii, care trebuie să se implice mai mult.
În ceea ce privește noul an academic, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian a ținut să sublinieze că deși în România a scăzut cu 6 % numărul de absolvenți de liceu care au promovat examenul de Bacalaureat, în universitatea suceveană numărul bobocilor la licență zi a crescut cu 7%.
„Avem cel mai mare număr de boboci la licență zi din ultimii cinci ani, deși a fost cel mai mic număr de absolvenți de liceu cu diplomă de bacalaureat. Nu este magie”, a evidențiat Dimian.
Rectorul interimar a arătat că în acest an au fost alocate, la licență, 1.170 de locuri bugetate, în timp ce anul trecut au fost 1.175 de locuri bugetate.
Astfel, cu toate că la licență a fost o scădere cu cinci locuri, USV a înregistrat o creștere a numărului de studenți în anul I, în total, la licență zi, învățământ la distanță și conversie profesională, fiind 2.501 boboci.
În ceea ce privește studiile de masterat și doctorat, și în acest caz numărul noilor studenți a crescut, fiind 1.167 de studenți în anul I la masterat și 75 la doctorat.
Totodată, în cadrul conferinței, Dimian a atras atenția cu privire la numărul de absolvenți de bacalaureat în condițiile în care doar 41% din generația actuală a absolvit liceul cu examenul de bacalaureat.
„Vrem mai mulți zidari, vrem mai mulți fochiști sau alte meserii, dar avem 60% din generație pe care o putem orienta în această direcție. Înțeleg de ce se vorbea că toți termină liceul și ajung la facultate. În 2007, în 2008 vorbeam de procente de 70%, 80% dintr-o generație. Nu mai este cazul. Suntem la 40% în condițiile în care la nivelul Uniunii Europene 40% este procentul de absolvire de studii superioare. Noi avem undeva la 25%, suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană și tragem în jos această medie. S-a schimbat situația în România”, a mai spus Mihai Dimian.
Pe de altă parte, rectorul interimar al USV a precizat că se constată o creștere semnificativă a numărului de locuri de muncă, în special în partea de inginerie, și că foarte multe firme solicită absolvenți, însă în anumite domenii nu se mai găsesc specialiști.
„Am ajuns să mergem în Cernăuți împreună cu angajatorii să încercăm să promovăm acolo oferta lor pentru că nu mai aveam pesoane disponibile. În anumite domenii situația este deja critică și tinerii trebuie încurajați să urmeze studii superioare pentru că este nevoie de ei în această țară”, a conchis rectorul interimar al USV, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian.
(M.T.)
Intră acum și în grupul de