Intră acum și în grupul de
În anul 1985, la Vatra Dornei, un grup de iubitori de munte a înființat clubul montan Gențiana. Mai târziu, în 1998 s-a înființat Serviciul Public Salvamont Vatra Dornei, care de atunci funcționează ca serviciu integrat în cadrul primăriei municipiului. Ca echipă de prim răspuns, Salvamont Vatra Dornei acționează pe munții din Țara Dornelor: Suhard, Giumalău, Călimani și munții Bistriței, bazându-se pe 12 persoane, atât angajate cât și voluntari, din care 8 atestate.
„În activitatea noastră ne bazăm pe voluntari pasionați care respectă muntele, oamenii, și cea mai mare dorință a noastră pe acest domeniu este de a ne bucura de natură și de șansa de a ne fi născut sau trăit în Țara Dornelor,” menționează Petru Ariciuc, șef serviciu Salvamont Vatra Dornei.
Pe lângă aceasta, Serviciul Salvamont Vatra Dornei se ocupă de administrarea pârtiei de schi Veverița din Vatra Dornei, de pregătirea pe sezonul de iarnă a traseelor montane accesibile -căci sunt câteva trasee deschise tot timpul anului – și de activitatea centrului de informare și de promovare a turismului din localitate.
„Aici avem 420 km trasee montane și peste 200 km trasee de cicloturism, toate acestea fiind înregistrate pe GPS,” continuă Ariciuc.
„Însă cea mai mare zonă de interes este Parcul Național Călimani, care se întinde pe raza a 4 județe, acoperind peste 24.000 ha și cu foarte multe zone de intrare și o circulație turistică foarte mare. Aceste zone protejate devin vulnerabile în fața teribiliștilor care forțează intrarea cu diverse mijloace motorizate, în fața braconierilor sau a celor care nu respectă natura lăsând în urma lor mormane de gunoaie.”
Recent, Asociația Salvatorilor Montani din Vatra Dornei a primit o sponsorizare din partea firmei Holzindustrie Schweighofer constând în camere video de monitorizare care vor fi amplasate pe raza parcului, precum și în masivul Giumalău și Vârful Bârnărel, servind mai multor scopuri.
„Această sponsorizare este un ajutor pentru cei de la parc, fiind o zonă foarte accesibilă, circulată și cu multe evenimente mai mult sau mai puțin plăcute. Monitorizarea fluxului de turiști va asigura siguranța și protecția lor, pe de o parte, și ne va ajuta să ținem evidența și să realizăm studii privind circulația și profilul turistului pe această zonă,” adaugă șeful Serviciului Salvamont.
„De asemenea, vom putea monitoriza fauna și, în funcție de anotimp, putem muta aceste camere pentru a suprinde cele mai inedite scene din viața cocoșilor de munte, a urșilor sau a cerbilor, spre exemplu. Și astfel de imagini le vom face cunoscute publicului ca să se poată bucura cât mai multe persoane de spectacolul oferit de natură.”
Unele dintre camere vor fi montate în zone mai înalte, potrivit lui Ariciuc, unde vor fi utile pentru supravegherea arealelor în care pot apărea incendii.
Vasile Varvaroi, coordonatorul proiectului din partea Holzindustrie Schweighofer precizează: „Noi, cei din echipa Holzindustrie Schweighofer, facem tot ceea ce ne stă în putere pentru a ne asigura că aceste habitate naturale sunt protejate acum și pe termen lung. Acesta este unul dintre motivele pentru care Holzindustrie Schweighofer s-a angajat în mod voluntar să nu achiziționeze lemn din zonele tampon ale parcurilor naționale, chiar dacă exploatarea este permisă în aceste zone.”
În plus, „anul acesta am contribuit, prin proiectul Pădurea de Mâine, în cadrul unei ample acțiuni de voluntariat la care au participat aproape 600 de iubitori ai naturii, la plantarea cu puieți de molid, brad și larice pe o suprafață de 2 hectare de teren din Parcul Național Călimani. Această sponsorizare cu echipamente video de monitorizare arată faptul că Holzindustrie Schweighofer înțelege importanța acestor zone protejate contribuind atât la protecția acestor areale cât și la securitatea celor care le vizitează. Suntem, așadar, alături de natură și alături de comunitate!”
Grupul Schweighofer își are originile într-o afacere de familie austriacă, cu peste 400 de ani de experiență în industria de prelucrare a lemnului. În prezent, Grupul este activ în industria de prelucrare a lemnului din Europa, având activități și în producția de energie din surse regenerabile și afaceri imobiliare. Divizia industrială a Grupului Schweighofer operează în România trei fabrici de cherestea și două fabrici de producție a panourilor din lemn, precum și o fabrică de cherestea în Germania. Grupul este lider în industria europeană a prelucrării lemnului, având în acest moment aproximativ 3.100 de angajați. Holzindustrie Schweighofer exportă produsele sale în peste 70 de țări din întreaga lume. (C.P.)
Intră acum și în grupul de