Polițiștii de imigrări au lansat o acțiune națională de verificare a muncii ilegale a străinilor. Potrivit datelor oficiale, doar 8,7 la sută dintre străinii din România desfășoară activități lucrative legale. Majoritatea provin din China, Turcia, Filipine, Vietnam și Serbia


Intră acum și în grupul de

Polițiștii de imigrări au verificat 210 societăți comerciale și au depistat 101 străini care desfășurau activități lucrative fără forme legale, în urma unor acțiuni întreprinse la nivel național și au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de aproape 850 000 de lei, se arată într-un comunicat al Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI).

Activitatea de prevenire și combatere a muncii nedeclarate a cetățenilor străini  reprezintă o prioritate a Inspectoratului General pentru Imigrări, în vederea creșterii gradului de siguranță a cetățeanului, printr-un control permanent asupra respectării legislației în domeniul migrației, precizează sursa citată.

Potrivit IGI, în cursul lunii septembrie, polițiștii de imigrări au organizat, la nivel național,  acțiuni care s-au derulat șapte zile consecutiv, timp în care au fost efectuate 220 de controale la sediile și punctele de lucru ale unor societăți comerciale, care au angajați cetățeni străini, cu scopul de a constata modul în care sunt respectate prevederile legale atât de către angajatori cât și de angajați.

 

În acest sens, s-a avut în vedere existența avizelor de muncă pentru fiecare cetățean străin angajat, modul în care firmele au încheiat contracte de muncă cu aceste persoane și legalitatea șederii pe teritoriul țării noastre a străinilor.

 

În cadrul activităților desfășurate, polițiștii au verificat 210 societăți comerciale și au legitimat 720 de străini, dintre care 162 se aflau în situații ilegale. În urma verificărilor s-a stabilit că 86 dintre aceștia desfășurau activități lucrative fără forme legale, 31 nu aveau drept de ședere pe teritoriul României, 15 erau cu ședere și muncă ilegală, iar 30 se aflau în alte situații.

 

Față de neregulile constatate, în cazurile cetățenilor străini care se aflau în ședere ilegală, polițiștii au emis 22 de decizii de returnare și au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de peste 10 000 de lei.

 

De asemenea, reprezentanții societăților comerciale la care au fost constatate nereguli au fost sancționați cu amenzi în valoare de aproape 850 000 de lei, conform O.G. nr. 25 din 26 august 2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României.

 

Acțiunile s-au desfășurat în cooperare cu inspectori din cadrul Inspectoratelor Teritoriale de Muncă și cu sprijinul altor lucrători din cadrul  M.A.I.

În prezent, pe teritoriul României, se afla peste 5800 cetățeni străini care desfășoară activități lucrative cu forme legale, ceea ce reprezintă 8,7% din numărul străinilor din țara noastră. Cei mai mulți sunt din state precum China, Turcia,  Filipine, Vietnam și Serbia, menționează sursa citată. (N.B.)

 


Intră acum și în grupul de