Intră acum și în grupul de
Organizația Salvați Copiii a dotat secția de neonatologie din cadrul Spitalului Municipal Fălticeni cu două incubatoare de terapie intensivă, în valoare de 16.400 Euro, dotarea fiind parte a amplului program pe care Organizația Salvați Copiii România îl derulează din anul 2012, în beneficiul maternităților.
La Spitalul Municipal Fălticeni, în primele nouă luni din 2018 au venit pe lume 473 de nou-născuți dintre care 38 de copii născuți prematur, în condițiile în care secția de neonatologie dispune de doar 4 incubatoare vechi.
Eforturile sunt consistente, dar necesare, în lipsa unor politici publice coerente, care să le asigure medicilor din maternități aparatura medicală vitală salvării copiilor care vin pe lume prea devreme. De aceea, în al șaptelea an al campaniei de reducere a mortalității infantile, Salvați Copiii donează 122 de aparate pentru 37 de maternități. Astfel, până la sfârșitul anului 2018, ca urmare a celor 7 ani de campanie, vor fi dotate 88 de maternități cu 515 echipamente, pentru salvarea a 42.000 de prematuri.
”Continuăm proiectul început acum șapte ani, iar pe măsură ce vorbim cu medicii, ne conturăm o hartă tot mai aplicată a nevoilor reale din sistemul medical. Atunci când vorbim despre salvarea unui prematur, timpul nu este generos: un singur minut poate însemna că lupta a fost câștigată, sau pierdută, iar asta depinde de aparatura medicală adecvată. Ne bucurăm de faptul că am avut parte de rezultate imediate, întărite de îmbunătățirea indicatorilor mortalității infantile, la nivel național. Acest lucru vine ca urmare a faptului că avem o rețea de suport susținută în special cu ajutorul companiilor și al persoanelor publice și private care au înțeles importanța implicării în dotarea spitalelor cu aparatură modernă”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
“Dotăm maternități de șapte ani și mă bucur că suntem tot mai mulți cei care ne implicăm în această cauză. Datorită suportului acordat de Organizația Salvați Copiii, mamele care trec printr-o naștere prematură pot beneficia de mai mult sprijin astăzi, iar micuții au mai multe șanse de a supraviețui. Dar lupta nu este câștigată pe deplin și încă este nevoie de ajutorul nostru pentru scăderea ratei mortalității infantile în România.” Amalia Năstase, Ambasador al programului de reducere a mortalității infantile.
Doctorul Vlad Morariu, Managerul Spitalului Municipal Fălticeni: “Ne bucurăm că mai sunt și oameni care se preocupă de spitalele mici, cu bugete modeste. În cadrul Spitalului Municipal Fălticeni medicii dispun de aparatură învechită ce trebuie înlocuită cu una modernă și performantă pentru ca aceștia să poată să ofere servicii medicale de calitate cetățenilor. Mulțumim Organizației Salvați Copiii pentru donația aparaturii atât de importantă pentru spitalul nostru!”.
Camelia Iordache, Președinte Salvați Copiii Filiala Suceava: ”Le mulțumim sponsorilor și donatorilor, persoane fizice și juridice, pentru sprijinul acordat, pentru implicarea în campaniile derulate de filială, pentru participarea la Maratonul Cetății Suceava și pentru susținerea evenimentului 1000 km în 48 ore. O mare parte din fondurile necesare achiziționării unuia dintre echipamente provine din suportul local, fapt ce demonstrează că sucevenii sunt tot mai aproape de lupta pentru șansă la viață a copiilor născuți prematur sau cu probleme de sănătate.”
Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii. De asemenea, maternitățile se confruntă cu o vechime mare a echipamentelor: incubatoarele standard cele mai vechi din unitățile de nivel I au fost fabricate în anul 1977, cele din unitățile de nivel II sunt chiar mai vechi, din anul 1967, iar din nivelul III sunt din anul 1994. Ventilatoare pentru nou-născuți fabricate în 1966 se află încă în dotarea unor maternități din România.(C.P.)
Intră acum și în grupul de