Intră acum și în grupul de
Rectorul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că instituția pe care o conduce se află pe locul 142 în Topul internațional al universităților din Europa de Est și Asia Centrală și pe locul 10 în Topul universităţilor din România, conform clasamentelor realizate de către QS University Rankings (EECA 2019), publicate săptămâna trecută.
Valentin Popa a spus că universitatea suceveană a înregistrat un progres considerabil în perioada supusă evaluării în acest an (2012-2016), urcând peste 60 de poziţii, spre deosebire de clasamentul publicat în 2017.
De asemenea, rectorul sucevean a ținut să sublinieze faptul că locul 10 în topul național reprezintă o „poziție extrem de onorantă” având în vedere faptul că din cele 16 universități românești prezente în top, USV are cea mai mică finanțare, beneficiind în perioada analizată de aproximativ o treime din media finanțărilor primite de celelalte 15 instituții prezente în top 250.
„Această poziție nu este o surpriză nici pentru noi, membrii comunității academice sucevene, nici pentru universitățile din România. În ultimii trei ani, la fiecare bilanț de activitate remarcăm o creștere exponențială a numărului de articole științifice publicate în jurnale și reviste de prestigiu, dar mai ales o creștere exponențială a numărului de citări, ceea ce înseamnă că rezultatele cercetării științifice desfășurate în cadrul universității noastre sunt apreciate și folosite de comunitatea internațională pentru realizarea altor lucrări”, a spus Valentin Popa.
Rectorul USV a mai arătat că această plasare onorantă a USV în topul celor mai performante universități la nivel internațional confirmă progresul semnificativ înregistrat de USV în ultimul deceniu, reflectat și în evaluările realizate recent de alte organisme internaționale specializate în clasificarea instituțiilor de învățământ superior, precum SCImago Institutional Ranking (USV ocupând poziția 98 în clasamentul realizat pentru Estul Europei și poziția 13 în clasamentul universităților din România), uniRank University Ranking (USV ocupând poziția 14 din 80 de universități românești prezente în top) sau Webometrics Ranking of World Universities (USV ocupănd locul 11 între cele 103 universități și instituții de învățământ superior din România și locul 748 între cele 5892 de universități și instituții de învățământ superior din Europa).
„Toate aceste frumoase rezultate arată deschiderea și preocuparea noastră pentru creșterea nivelului de internaționalizare a universității și se datorează și unui management orientat pentru creșterea prestigiului cercetării românești și a cercetării sucevene”, a spus Popa, subliniind faptul că și motivarea resursei umane a contat, în cadrul universității fiind metodologii de acordare a unor salarii diferențiate cadrelor didactice cu rezultate foarte bune.
La rândul său, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, prorector al Universităţii „Ștefan cel Mare” Suceava responsabil de cercetarea ştiinţifică, a menționat că Topul QS University Rankings este considerat unul dintre primele trei topuri internaționale ale universităților în ceea ce privește vizibilitatea și utilizarea pentru dezvoltarea de politici publice în educație, iar evoluția pozitivă a USV în acest important clasament internațional a fost determinată, în principal, de creșterea calitativă și cantitativă a rezultatelor activității de cercetare din universitate, analizată independent de experții internaționali prin intermediul bazelor de date științifice internaționale.
Mihai Dimian a precizat că Topul QS University Rankings, realizat atât pe regiuni, cât şi pe domenii de studiu, are la bază un număr de zece indicatori, după cum urmează: prestigiul în mediul academic internațional (30%), reputaţia în rândul angajatorilor (20%), numărul de publicaţii raportat la numărul de cadre didactice (10%), implicarea în rețele internaționale de cercetare (10%), raportul dintre numărul de cadre didactice şi studenţi (10%), numărul de citări raportat la numărul de publicaţii (5%), ponderea cadrelor didactice care deţin titlul de doctor (5%), impactul instituției în mediul online (5%), ponderea cadrelor didactice din străinătate (2,5%) și ponderea studenţilor străini (2,5%).
Prorectorul Mihai Dimian a spus că majoritatea datelor utilizate de acest clasament sunt obținute independent, din baze de date și evaluări / sondaje internaționale, iar informațiile raportate direct de universități parcurg un proces de validare înainte de a fi utilizate în cadrul topului.
De asemenea, Mihai Dimian a evidențiat că locul 10 în topul național reprezintă „o performanță excepțională” în condițiile în care USV este pe locul 24 la nivel național în ceea ce privește finanțarea universităților.
Astfel, prorectorul USV a menționat că această situație evidențiază eficiența utilizării fondurilor publice de către universitatea suceveană și justifică, totodată, investiții publice mai mari în această universitate.
„Ar trebui probabil o finanțare mai ridicată și în felul acesta am putea susține mai multe posturi. Cred că ne aflăm în fața unui nou început, în sensul că există acum și confirmarea internațională că strategia folosită de universitate a fost una de succes. Acum însă trebuie să vedem cum abordăm în continuare situația. Este nevoie de o abordare care să implice o finanțare mai ridicată și o mai mare implicare a regiunii în dezvoltarea universităților. Trebuie să avem o politică regională care susține acest lucru nu doar cu vorbe, ci cu fapte concrete”, a conchis prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, prorector al Universităţii „Ștefan cel Mare” Suceava responsabil de cercetarea ştiinţifică.
(M.T.)
Intră acum și în grupul de