Rolul familiei și al specialiștilor în lupta cu diabetul


Intră acum și în grupul de

Fără a da simptome specifice pentru o lungă perioadă de timp, diabetul poate fi diagnosticat relativ târziu. Chiar dacă există unele semne că lucrurile nu sunt în ordine, persoana afectată și familia nu realizează imediat ce poate fi. Ulterior, diagnosticarea unui membru al familiei cu diabet este percepută ca o catastrofă. În același timp, pentru medici și specialiști în diabet, preluarea noilor cazuri reprezintă o rutină. Pentru a face față acestui conflict, atât pacientul, cât și familia au nevoie de sprijin.

Diabetul este o boală cronică invalidantă, care dezvoltă numeroase complicații dacă nu este corect îngrijită. Boala poate să apară la orice vârstă: copiii, adulți tineri, persoane peste 40 ani, viitoare  mame cu diabet gestațional. Aceste diferențe au și un impact diferit asupra modului în care cei afectați își continuă viața. Pentru cei mai mulți respectarea unei diete corecte, testarea glicemiilor, luarea la timp a medicamentelor și injectarea dozei  corecte de insulină devin parte a rutinei zilnice.

 

”Specialiștii în diabet sunt cei care stabilesc  nu  doar  tratamentul, ei  vă  ajuta și cu sfaturi în privința adoptării unui mod de viață care să permită ținerea sub control a bolii. Persoana cu diabet zaharat tip2  odată diagnosticată intră într-un program riguros de urmărire decis de medicul diabetolog. Educația terapeutică susținută de educatorul în diabet cu informațiile referitoare la dietă, importanța efortului fizic, monitorizarea glicemică, informarea și educarea folosirii aparatelor de monitorizare glicemică cât și a dispozitivelor de injectare a terapiei  este esențială. Totodată, toate informațiile primite de la medicul diabetolog referitoare la investigațiile suplimentare, bilanț biologic, control cardiologic, neurologic, oftalmologic, un examen minuțios al piciorului, intră în primul examen al unui pacient nou diagnosticat cu diabet zaharat”, susține Dr. Gabriela Ileana Crețeanu, Șeful Secției de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din cadrul Spitalului Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou din Suceava.

Pe de altă parte, familia și prietenii au un rol important în stabilirea și menținerea de-a lungul timpului a unui mod de viață adecvat. De la stabilirea unui meniu sănătos comun, care să nu excludă persoana cu diabet de la masă, până la stabilirea de activități fizice pe care le pot face împreună, există numeroase modalități în care puteți fi alături de cei dragi.

 

Pentru toți cei interesați, specialiștii diabetologi  din cadrul Centrului Județean de Diabet al Spitalului de Urgență Sfântul Ioan cel Nou Suceava, alături de Federația Asociațiilor Diabeticilor din România organizează LUNI, 12 noiembrie 2018, în holul spitalului o campanie de testare gratuită a glicemiei, alături de evaluarea riscurilor și sfaturi specializate privind nutriția sănătoasă sau gestionarea corectă a diabetului.

 


Intră acum și în grupul de