Noi ordine de protecție emise de polițiștii suceveni. Unul vizează protecția unei femei care a fost pălmuită de ginerele său, iar altul protejează un tânăr agresat de fratele său mai mare


Intră acum și în grupul de

Polițiștii suceveni au emis în ultima săptămână șapte ordine de protecție provizorii, instrument legislativ care dă posibilitatea intervenției directe a polițistului pentru garantarea siguranței și drepturilor victimei.

Astfel, fiecare polițist care intervine la sesizări privind fapte de violență intrafamilială a fost instruit cu privire la algoritmul de aplicare a chestionarului pentru victime în vederea identificării gestionării și gestionării riscului victimal.

De la 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la  cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Astfel, sâmbătă, 12 ianuarie la  ora 18.48, polițiștii SPR1 Vadu Moldovei, au fost sesizați prin la solicitarea  echipajului de Ambulanță despre faptul că o femeie de 49 de ani, din comuna Rîșca, a fost agresată de ginerele său.

În urma cercetărilor s-a stabilit că sâmbătă după amiaza,  în jurul orei 17.00, între femeie și ginerele său, de 41 de ani, din aceeași localitate, care locuiesc la aceeași adresă, a izbucnit un conflict spontan în urma căruia bărbatul a lovit-o cu palma pe soacra sa, cauzându-i leziuni ușoare.

La fața locului a fost solicitată intervenția unui  echipaj de ambulanță, însă femeia a refuzat să fie transportată la Spitalul Municipal Fălticeni în vederea acordării de îngrijiri medicale.

Întrucât victima și agresorul locuiesc la același imobil și urmare a întocmirii formularului de evaluare a riscului, a rezultat o situație de risc iminent ce a impus emiterea unui ordin de protecție provizoriu, cu valabilitate până în 17 ianuarie 2019, ora 21.00.

Agresorul a declarat că în perioada menționată va locui la domiciliul mamei sale, din comuna Boroaia, iar în acest caz s-a întocmit dosar penal privind infracţiunea de ,,violență în familie”.

Anterior, la vineri după amiaza la ora 17.00, Poliția Municipiului Vatra Dornei a fost sesizată prin 112 despre faptul că pe strada Podu Verde, din localitate, are loc o agresiune între doi frați.

Cu ocazia cercetărilor efectuate s-a constatat faptul că în jurul orei 17.00, un bărbat de 29 ani, din Vatra Dornei, se afla în apartamentul în care locuiește împreună cu mama sa,  cu fratele său de 27 ani, din aceeași localitate și doi copii minori (nepoți). Bărbatul de 29 de ani, pe fondul consumului de alcool s-a încăierat cu fratele său, cei doi lovindu-se reciproc.

Cei doi s-au prezentat la Spitalul Municipal Vatra Dornei unde au primit îngrijiri medicale.

În urma evaluării situaţiei de fapt şi a completării formularului de risc a fost emis Ordinul de protecţie provizoriu pentru bărbatul de 29 de ani, începând cu 11.01.2019, ora 21.30, pe o perioadă de 120 ore respectiv 5 zile, cu evacuare temporară din locuință și interdicţia de a se apropia la o distanţă de 100 metri faţă de fratele său de 27 de ani.

Și în acest caz s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii a două infracţiunii de „violență în familie”.

Pentru a veni în  sprijinul victimelor, legislația privind violența domestică a fost modificată și completată (prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018), fiind reglementată modalitatea de intervenție a polițiștilor în cazurile de violență domestică și emiterea ordinului de protecție provizoriu de către aceștia. Astfel, la sfârșitul anului trecut, a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului afacerilor interne și al ministrului muncii și justiției sociale nr. 146/2578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști.

De la data de 28 decembrie 2018, polițiștii pot emite ordinul de protecție provizoriu, prin care se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una sau mai multe măsuri de protecție a victimelor.

 

Ordinul stabilește procedura de intervenție a polițiștilor, de cooperare cu celelalte instituții cu atribuții în prevenirea și combaterea violenței domestice, metodologia de utilizare a formularului de evaluare a riscului și procedura de emitere a ordinului de protecție provizoriu, precum și cea de punere în executare a acestuia.

 

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

 

În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.

 

De asemenea, sesizează structurile specializate ale Poliției Române sau ale altor instituții în situația în care, în urma verificării sesizării, sunt constatate și alte fapte incriminate, obținând probe, după caz.

 

Ordinul prevede și modul în care polițiștii trebuie să acționeze în situații speciale, spre exemplu în cazul evacuării agresorului din imobil.

 

Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.

 

Primele șapte întrebări se referă la situații de o gravitate mai ridicată. Astfel, printre altele, victima va trebui să răspundă la următoarele întrebări: „Agresorul/agresoarea a încercat vreodată să vă ucidă?”, „A folosit vreodată arme sau obiecte care să vă rănească?” sau „În urma acestui incident aţi suferit leziuni? Echimoze, Excoriaţii, Plăgi tăiate/înţepate/împuşcate, Arsuri, Mutilări, Altele?”.

 

Dacă la două din primele şapte întrebări răspunsul este afirmativ, poliţistul va încadra situaţia ca având un „risc iminent pentru victimă” şi va putea emite ordinul de protecţie provizoriu.

 

În situaţia în care concluziile rezultate în urma întocmirii formularului de evaluare a riscului indică existenţa unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea victimei să fie pusă în pericol, poliţistul care a întocmit formularul de evaluare a riscului emite ordinul de protecţie provizoriu. „Cu ocazia evacuării temporare din locuinţă, agresorului i se oferă timpul strict necesar pentru ca acesta să îşi poată lua asupra sa documentele de identitate, bani, medicamentele sau alte bunuri personale de strictă necesitate”.

 

Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta. (N.B.)


Intră acum și în grupul de