Intră acum și în grupul de
Universitarii suceveni se tem că educaţia ar putea primi de la bugetul de stat mai puţin de 5% din PIB, în condiţiile în care veniturile proprii ale ministerului au fost supraevaluate. Profesorii universitari suceveni spun că după ultimele discuţii nu se ştie dacă învăţământul va avea sigur 6% din PIB, şi oricum aceşti 6% includ veniturile proprii ale ministerului, care au fost estimate undeva la 1% din PIB, ceea ce li se pare foarte mult. Profesorii spun că şi în aceste condiţii, se pare că nici cele cinci procente din PIB de la bugetul de stat nu sunt sigure.
Sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de acţiunile ministrului Educaţiei, care în prezent lucrează la principiile de salarizare diferenţiată în funcţie de performanţe şi la întocmirea comisiilor din minister care se vor ocupa de acest proiect.
Ministrul Ecaterina Andronescu, a declarat ulterior că nu s-a schimbat nimic din ce anunţase anterior, respectiv că bugetul Educaţiei va fi de 6% din PIB şi că nu are motive să creadă că salariile profesorilor nu vor fi majorate. Andronescu a anunţat că va programa cât de curând întâlnirile cu sindicatele pe tema majorărilor salariale, cu menţiunea că prioritatea este adoptarea unor criterii de performanţă. Primele discuţii vor demara după stabilirea formulelor de salarizare diferenţiată în cadrul unor comisii ministeriale înfiinţate tocmai în acest scop.
Sindicaliştii au ameninţat, în mai multe rânduri, că vor declanşa greva generală dacă nu vor primi 6% din PIB la educaţie şi dacă nu se vor mări salariile din învăţământ, în conformitate cu legile în vigoare şi că nu acceptă niciun fel de amendament la prevederile legale. Legea adoptată anul trecut prevedea şi ca majorările să se facă retroactiv, din octombrie 2008, aceasta fiind şi promisiunea făcută de reprezentanţii PSD-ului înainte de alegeri. Profesorii mai au de primit, după creşterile salariale acordate de guvernul Tăriceanu, majorări de 33% în sistemul preuniversitar şi de 50% în învăţământul superior.
Intră acum și în grupul de