Intră acum și în grupul de
Ideea ministrului Sănătăţii ca medicul de gardă de la Urgenţe să decidă internarea unui pacient este pe placul conducerii Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava. “Este o măsură extrem de bine venită, pentru că nu se mai pierde timp, ca atunci când există dispute între medicii specialişti sau nu există loc liber în secţia unde ar trebui să ajungă pacientul respectiv. Această măsură va îmbunătăţi activitatea la Unitatea Primire Urgenţe, pentru că se scurtează timpul necesar unui pacient să ajungă pe patul unei secţii. Medicul de gardă va avea dreptul să decidă internarea pacientului, peste specialistul care nu se hotărăşte”, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul medical al Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, Doina Elena Ganea. Aceasta a spus că la Unitatea Primire Urgenţe a instituţiei medicale judeţene “se lucrează în condiţii foarte grele”, din cauza lipsei acute de personal. „În ciuda dotării cu aparatură standard, în momentul de faţă se lucrează cu număr insuficient de medici şi asistente raportat la numărul de prezentări pe an, iar la UPU sunt 60.000 de prezentări pe an. Până în prezent, nu au fost disfuncţionalităţi care să creeze o imagine negativă a acestui serviciu, dar aceasta a însemnat un mare efort din partea angajaţilor UPU”, a afirmat directorul medical.
Şeful UPU, Liviu Cîrlan, a dat exemplul Spitalului Floreasca din Bucureşti, unde sunt în medie circa 500 prezentări zilnic la Urgenţe şi unde există 40 de medici şi 120 asistente, în timp ce la UPU Suceava, la o frecvenţă de 200 prezentări pe zi sunt 7 medici şi 26 de asistente. Acesta a precizat că ar fi nevoie la UPU de 19 medici şi 40 de asistente pentru a se desfăşura o activitate în limite normale. Acesta a mai adăugat că periodic au fost scoase la concurs posturi de medici la UPU, dar nu s-a prezentat nimeni.
În aceste condiţii, dr. Ganea consideră că ministerul ar putea găsi soluţii de suplimentare a personalului la UPU, prin CAS şi DSP, obligând medicii de familie să dubleze gărzile la UPU.
Tot legat de activitatea la UPU, directorul medical a precizat că în ultima vreme a urmărit activitatea de acolo şi a constatat că nu toate prezentările au fost urgenţe reale, multe cazuri putând fi rezolvate la nivelul medicului de familie: „Continuă să se prezinte cazuri care ar trebui rezolvate de medicul de familie sau de ambulatoriul de specialitate, care ar trebui să fie activ în cursul dimineţii. Este o problemă care ar trebui rezolvată la alt nivel, la Direcţia de Sănătate Publică sau prin clauzele pe care Casa de Asigurări de Sănătate le-ar putea impune în contracte, ca aceste lucruri să intre în normalitate. În momentul de faţă, UPU este o policlinică a municipiului şi chiar pentru multe localităţi din judeţ. Dacă ar fi obligatoriu ca medicii de familie să facă măcar o gardă la UPU, atunci ar înţelege mai bine situaţia”.
Recent a fost implementat la UPU şi protocolul de triaj al cazurilor, fiind prelucrat cu personalul. Reamintim că pacienţii vor fi clasificaţi în funcţie de gravitatea cazului, pe 5 culori, cadrele medicale având precizat un timp anumit de intervenţie în funcţie de acestea.
Cazurile cele mai grave sunt catalogate cu cod roşu şi cod galben, ele impunând consultarea imediată a pacientului, respectiv în 10 minute de la prezentare.
“Populaţia trebuie să înţeleagă că triajul îl face un asistent medical, să nu se simtă lezat dacă nu-l face medicul. Asistenta care face triajul are nişte întrebări cheie şi ea hotărăşte nivelul de urgenţă”, a mai declarat dr. Ganea. La rândul său, dr. Tiberiu Brădăţan, purtătorul de cuvânt al spitalului şi medic urgentist, a ţinut să precizeze că pacienţii trebuie să dea dovadă de înţelegere, “să nu încerce să-şi dramatizeze situaţia” şi “să răspundă exact la întrebările asistentei de triaj”.
Intră acum și în grupul de