Stimulente financiare pentru olimpicii premiaţi la fazele naţionale


Intră acum și în grupul de

Judeţul Suceava este cunoscut ca fiind o pepinieră de elevi olimpici, în fiecare an numărul premianţilor la fazele naţionale fiind în jurul cifrei 100. De asemenea, în fiecare an elevii suceveni sunt selectaţi şi în loturile naţionale ce reprezintă ţara la olimpiadele internaţionale.

După vacanţa inter-semestrială, când au fost programate o parte dintre fazele naţionale ale olimpiadelor, elevii suceveni s-au întors cu 32 de distincţii, dintre care un premiu I, câte 3 premii II şi III, 15 menţiuni, 3 menţiuni speciale şi 5 premii speciale. Până acum s-au organizat olimpiade la fizică, limba română, chimie, engleză, rusă şi discipline socio-umane. Un motiv de mândrie este şi faptul că doi elevi suceveni s-au calificat anul acesta în lotul naţional pentru Olimpiada Internaţională de Fizică. Este vorba despre Ionuţ Blesneag, clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava şi Alexandru Ovidiu Cotleţ, clasa a XII-a la Şcoala Creştină Filadelfia Suceava.

Se pare că parlamentarii şi-au întors faţa şi către aceşti copii capabili de performanţe şi vor să le resplătească efortul.
Astfel, elevii care obţin rezultate deosebite la olimpiadele şcolare ar putea fi recompensaţi, timp de un an, cu sume de bani care pot ajunge la valoarea unui salariu mediu brut pe economie, conform unui proiect legislativ ce s-a aflat în dezbatere la Camera Deputaţilor
De asemenea, proiectul aflat în dezbatere la Comisia pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport din Camera Deputaţilor, prevede şi acordarea unor sume de bani profesorilor care pregătesc elevii olimpici.

Comisia a solicitat Ministerului Educaţiei o situaţie statistică legată de numărul elevilor olimpici, de numărul cadrelor didactice care participă la pregătirea elevilor astfel, odată cu stabilirea acestei situaţii statistice şi cu stabilirea concretă a bugetului Ministerului Educaţiei, se vor continua discuţiile pe acest proiect de lege. Parlamentarii din comisie consideră că elevii olimpici trebuie stimulaţi, şi, totodată, trebuie stimulaţi şi dascălii care-i pregătesc.

Urmează apoi a fi stabilită concret perioada în care se vor acorda sumele de bani elevilor olimpici şi cadrelor didactice care îi pregătesc. „Iniţiativa legislativă luată în discuţie prevede stimularea elevilor olimpici cu o sumă de bani, acordată pe parcursul unui an. De exemplu, la premiul I se va acorda sub formă de premiu un salariu mediu brut pe ţară, la premiul II se va acorda 75 la sută din salariul mediu brut pe ţară, iar 50 la sută pentru premiul III. Vom mai discuta dacă sumele se vor acorda timp de 12 luni sau pe perioada anului şcolar”, spun membrii comisiei parlamentare, cu precizarea că în prezent, acest proiect legislativ a fost amânat până la definitivarea bugetului de stat, dar se dau asigurări că stimularea elevilor olimpici nu va rămâne doar la stadiul de proiect şi că nu se mai doresc legi pentru care nu există finanţare.


Intră acum și în grupul de