Intră acum și în grupul de
Datorită faptului că o parte din conducerile clinicilor din Iaşi s-au plâns că sunt sufocate de pacienţi din alte judeţe, printre care şi Suceava, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Suceava, Tiberius Brădăţan, a ţinut miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, să demonstreze, cu cifre, că numărul pacienţilor trimişi de la spitalul judeţean la clinicile ieşene este chiar unul foarte mic faţă de ceea ce „ se speculează”. Acesta a precizat că anul trecut au fost trimişi de la Unitatea Primire Urgenţe la diferite clinici ieşene 241 pacienţi, ceea ce înseamnă 0,38% din numărul total de prezentări la această secţie. Dintre aceştia, 100 de pacienţi au fost trimişi la Iaşi exact în perioada în care nu era funcţional Computerul Tomograf al unităţii medicale judeţene, fiind vorba de traumatisme craniene care necesită neapărat investigaţie tomografică. „Dacă s-ar fi putut face tomografia la spitalul nostru, procentul celor trimişi la Iaşi ar fi scăzut la 0,22”, afirmă medicul Brădăţan.
„Au mai fost trimişi în clinici universitare 149 de pacienţi din cei internaţi în spitalul judeţean, adică 0,43% din totalul pacienţilor spitalizaţi. La Iaşi au ajuns 76% dintre aceştia, 84 fiind cazuri de copii trataţi la Spitalul “Sf. Maria”, iar restul la clinici din Bucureşti, Cluj, Târgu Mureş”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului judeţean sucevean.
Acesta a ţinut să precizeze că în toate cazurile, fie că pacienţii sunt trimişi prin UPU, fie prin secţiile unde se află internaţi, se cere acceptul telefonic al clinicii respective. „Există două modalităţi de a merge la clinici din alte judeţe. În primul rând, acolo sunt trimişi cei care se prezintă la UPU în stare foarte gravă, sunt investigaţi primar şi se constată că sunt depăşite posibilităţile de continuare a investigaţiilor şi de tratare. Se solicită Ambulanţa şi pacientul este trimis cu acceptul telefonic al clinicii care îl primeşte. A doua modalitate este în cazul pacienţilor internaţi cu boli cronice acutizate sau care se acutizează pe parcursul internării şi la care se constată că au fost atinse limitele în spital, ca modalităţi de investigare şi tratament. Se ia legătura cu clinica şi se transferă pacientul de la Suceava, pe baza acceptului telefonic de la clinică. De peste doi ani spitalul judeţean are acorduri de colaborare cu spitale din Iaşi, conform legii”, a declarat medicul Brădăţan.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al spitalului judeţean sucevean spune că bolnavii suceveni pot ajunge şi altfel la spitale din alte judeţe: fie pe propria răspundere, fiindcă nu au „încredere în calitatea actului medical din spitalul judeţean”, fie că au pe cineva cunoscut acolo. În opinia medicului Brădăţan, prima situaţie nu poate fi depăşită decât dacă spitalul îşi „îmbunătăţeşte imaginea de la zi la zi”. De asemenea, mai precizează purtătorul de cuvânt, unii pacienţi sunt trimişi în altă parte de către medicii lor de familie „care au păstrat relaţiile” cu colegi din clinici universitare, între aceştia existând „un fel de colaborare din care fiecare are de câştigat”. „Nu a existat niciodată intenţia de a sufoca spitalele din alte judeţe. Nimeni nu a fost trimis nejustificat, totul s-a făcut cu aprobarea clinicilor respective”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Suceava.
Conducerea Spitalului „Sf. Spiridon” din Iaşi a declarat recent că jumătate dintre pacienţii din clinicele de chirurgie şi 25% dintre cei care se internează în clinicele medicale din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” provin din alte judeţe. De altfel, conducerea unităţii medicale a trimis adrese către toate spitalele din celelalte judeţe prin care le cere acestora sa nu trimită la Iaşi decât cazurile care se justifică.
Intră acum și în grupul de