Intră acum și în grupul de
Polițiștii suceveni au emis peste 40 de ordine de protecție provizorii, de la începutul acestui an. Instrumentul legislativ dă posibilitatea intervenției directe a polițistului pentru garantarea siguranței și drepturilor victimei. Un nou ordin provizoriu de protecție a fost emis în cursul zilei de marți, 2 aprilie a.c., după ce polițiștii Postului de Poliție Arbore au fost sesizaţi telefonic de către o femeie de 39 ani, din localitate, despre faptul că soțul ei, de 43 ani, este violent.
În urma verificărilor, polițiștii au stabilit că în jurul orei 17.30 bărbatul a venit la domiciliu sub influența băuturilor alcoolice și în urma unor discuții contradictorii cu soția sa, a devenit agresiv, amenințând-o.
„Aplicând prevederile legale, conform Ordinului 146 din 11.12.2018, privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violenţă domestică de către poliţişti, a reieşit că există risc iminent asupra victimei, motiv pentru care s-a emis ordinul de protecţie provizoriu prin care împotriva agresorului s-au stabilit pe o perioadă de 5 zile, începând cu data de 02.04.2019, ora 19:30 ca măsuri: să părăsească temporar locuinţa și să păstreze faţă de victimă o distanţă minimă de 50 metri, astfel că acesta a fost evacuat din locuinţa comună”, a precizat IPJ Suceava.
De asemenea, polițiștii au întocmit și dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de „violență în familie”.
De la 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.
Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.
Ordinului 146 din 11.12.2018 stabilește procedura de intervenție a polițiștilor, de cooperare cu celelalte instituții cu atribuții în prevenirea și combaterea violenței domestice, metodologia de utilizare a formularului de evaluare a riscului și procedura de emitere a ordinului de protecție provizoriu, precum și cea de punere în executare a acestuia.
Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.
În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.
De asemenea, sesizează structurile specializate ale Poliției Române sau ale altor instituții în situația în care, în urma verificării sesizării, sunt constatate și alte fapte incriminate, obținând probe, după caz.
Ordinul prevede și modul în care polițiștii trebuie să acționeze în situații speciale, spre exemplu în cazul evacuării agresorului din imobil.
Intră acum și în grupul de