Intră acum și în grupul de
Proiectul Pădurea de Mâine a mobilizat, sâmbătă, aproape 200 de voluntari care au ajutat la reîmpădurirea a 1,3 hectare din localitatea suceveană Clit.
Astfel, membri ai comunității locale s-au alăturat elevilor de la Liceul Tehnologic Tomșa Vodă din Solca, elevilor de la Colegiul Tehnic Rădăuți, studenților Facultății de Silvicultură din cadrul Universității Ștefan cel Mare din Suceava, personalului silvic din cadrul ocolului silvic Solca – DS Suceava și angajaților Holzindustrie Schweighofer de la fabricile din Rădăuți și Siret pentru a planta 6.160 de puieți de brad, frasin, paltin de munte și molid.
Proiectul Pădurea de Mâine a fost lansat în septembrie 2017 în parteneriat de Asociația Administratorilor de Păduri, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava și Holzindustrie Schweighofer, pentru a ajuta proprietarii privați și administrațiile locale să reîmpădurească suprafețele de fond forestier cu dificultăți de regenerare.
Suprafața de plantare din Clit face parte dintr-un corp de pădure umedă (bahnă – loc mlăștinos). În urma tăierilor parțiale regenerarea naturală este alcătuită din specii pioniere (salcie căprească, plop tremurător) iar acoperirea cu rugi de mure împiedică cursul regenerării naturale. De asemenea, în această pădure au fost plantate rășinoase în afara arealului lor natural și, din păcate, procedura de modificare a amenajamentului silvic pentru a corecta compoziția de regenerare este foarte anevoioasă.
Documentația de reîmpădurire a fost elaborată de Ocolul Silvic Solca, care administrează zona și care va supraveghea lucrările de plantare, completare și întreținere a plantației, asigurate de o firmă specializată în reîmpăduriri, pe întreaga durată a proiectului, 2019-2025.
„Ne bucurăm să ne întoarcem cu proiectul Pădurea de Mâine pentru a treia oară în județul Suceava,” a spus Ionuț Apostol, coordonatorul proiectului Pădurea de Mâine.
„Prima plantare a marcat chiar debutul proiectului, în toamna anului 2017, la Poieni Solca. Anul trecut, aproape 600 de voluntari s-au alăturat evenimentului de la Poiana Negrii. Suprafața de la Clit pe care am plantat astăzi este una dintre cele 13 suprafețe selectate pentru acest an în cadrul proiectului Pădurea de Mâine. Avem proiecte de reîmpădurire în județele Cluj, Satu Mare, Harghita, Covasna și Brașov. Anul acesta vom reîmpăduri 50 de hectare de terenuri forestiere degradate, cu un total de 204.000 de puieți de molid, fag, paltin, frasin, brad și stejar”, a continuat acesta.
De asemenea, pentru Luna Plantării Arborilor, proiectul Pădurea de Mâine are planificate lucrările de îngrijire a suprafețelor plantate în anii precedenți – unul din obiectivele asumate este îngrijirea plantațiilor timp de cel puțin trei ani, pentru ca puieții să prindă rădăcini sănătoase.
Astfel, pe suprafața plantată în anul 2017 la Poieni-Solca, se execută completări, pentru a compensa pierderile de puieți din urma secetei.
De la lansarea proiectului, în toamna anului 2017, au fost plantați peste 160.000 de puieți pe o suprafață totală de 40 de hectare. Până acum, Pădurea de Mâine a angrenat peste 1.000 de voluntari în acțiunile sale desfășurate în opt județe din țară. Proiectul este deschis proprietarilor privați de terenuri forestiere din întreaga țară, care pot înscrie o suprafață pe www.padureademaine.ro.
Pădurea de Mâine este un proiect multianual, național, elaborat de Asociația Administratorilor de Păduri și de Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, cu sprijinul Holzindustrie Schweighofer. Proiectul răspunde unei nevoi urgente de reîmpădurire a terenurilor private. Terenurile forestiere s-au retrocedat în mai multe etape, iar diferite situații au dus, în unele cazuri, la degradarea pădurilor. Există subvenții pentru împădurire (pădurile plantate pe terenuri non-forestiere), dar nu pentru replantare în aceste zone. În cadrul proiectului vor fi plantați un milion de puieți pe parcursul a cinci ani. Lucrările de întreținere și monitorizare vor continua timp de trei ani pentru a asigura atingerea obiectivului, respectiv instalarea cu succes a vegetație forestiere. (N.B.)
Intră acum și în grupul de