Intră acum și în grupul de
Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a emis, joi, un ordin privind arderea vegetației uscate, resturilor vegetale şi de miriști de pe terenurile situate în intravilanul și extravilanul unităților administrativ teritoriale, inclusiv din cadrul gospodăriilor populației.
Astfel, potrivit ordinului, aceste arderi se vor realiza numai în intervalul orar 08:00–16:00, doar în baza cererii solicitantului și după obținerea permisului de lucru cu focul, iar acțiunea de ardere controlată va fi monitorizată la fața locului de un reprezentant al Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din unitatea administrativ teritorială.
Potrivit prefectului, în județ sunt 1.700 de pompieri voluntari care pot să participe la supravegherea acestor arderi.
În ordin se menționează că primarii, prin șefii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, vor asigura emiterea permisului de lucru cu focul și desemnarea unui membru al Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, care va participa pe toată perioada desfășurării acțiunii de ardere.
Totodată, reprezentantul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență desemnat va stabili măsurile de securitate la incendiu necesare, distanțe de siguranță, cantități de materiale ce urmează a fi arse, mijloace sau dispozitive de intervenție.
Măsura va fi valabilă până în 30 iunie 2019.
Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a explicat într-o conferință de presă că de la 1 martie până în 5 aprilie nu au fost incendii decât în cele 8 zile ploioase, iar în celelate 28 de zile au fost 127 de incendii în 58 de localități din județ, fiind afectate 360 de hectare.
Pentru stingerea acestor incendii au fost folosite 131 de autospeciale de intervenție și au intervenit 570 de pompieri.
„Incendiile s-au manifestat cu rapiditate, afectând construcțiile din preajmă, au avut loc incidente medicale majore, fiind afectate persoane care au încercat să intervină pentru stingerea incendiilor și a fost pus în pericol fondul forestier”, a spus prefectul.
Mirela Adomnicăi a precizat că numai datorită intervențiilor rapide ale pompierilor nu au fost situații de fond forestier afectat.
Prefectul de Suceava a mai declarat că din cele 127 de incendii raportate, 103 au fost pe terenuri agricole cu 120 de hectare, iar ISU Suceava le-a raportat la APIA care a sancționat 37 de fermieri prin diminuarea subvenției la care ar fi avut dreptul.
Mai mult, au fost aplicate și amenzi în valoare de 80.000 de lei celor care și-au incendiat terenurile.(T.B.)
Intră acum și în grupul de