Intră acum și în grupul de
Ministerul Sănătății i-a răspuns deputatului liberal sucevean Ioan Bălan privind îngrijorările expuse de acesta privind închiderea spitalelor din regiunea nord-est arătând că fără adoptarea unor măsuri de eficientizare nu ministerul va lua decizia închiderii ci vor rămâne fără finanțare pentru că vor pierde pacienți.
Bălan a interpelat Ministerul Sănătății pe această temă după ce primari și manageri de spitale din județul Suceava au arătat că ministerul dorește închiderea spitalelor, în principal a celor orășenești, dar cu mâna autorității locale.
Într-un răspuns semnat de secretarul de stat în Ministerul Sănătății Dan Dumitrescu se arată că la ultima întâlnire de la Prefectura Iași, dintre reprezentanții responsabililor din sănatate și ai administrațiilor publice locale cu cei ai Ministerului Sănătății, pe tema masterplanului pe sănătate în Regiunea de Nord-Est, s-a stabilit că fiecare spital din județele Moldovei să prezinte o strategie proprie de dezvoltare, iar discuțiile se vor desfășura pe județe, fie la nivel local, fie la Ministerul Sănătății, după care se va lua o decizie.
Totodată, acesta reia declarațiile secretarului de stat în MS Tiberius Brădățan din ședința Comisiei de Dialog Suceava că Masterplanul regional de servicii de sănătate pentru Regiunea de Nord Est se află în dezbatere publică și nu prevede închiderea unor spitale, ci transformarea !or.
Mai mult, secretarul de stat a conchis că „nu se va închide nici un spital”, această decizie aparținând ordonatorilor principali de credite – autoritățile locale în subordinea cărora se află spitalele din județ.
Totodată, se precizează că acest masterplan este o condiționalitate a Comisiei Europene, care dorește să vadă sustenabilitatea sistemului sanitar din România și este făcut de experți, înaintea accesării fondurilor pentru spitalele regionale.
„În lipsa măsurilor de eficientizare, a îmbunătățirii planurilor de eficientizare pe care managerii spitalelor trebuie să le transmită, nu ministerul va lua decizia închiderii, ci se va întâmpla treptat, pentru că, în lipsa unor servicii medicale de care oamenii au nevoie, unitatea va pierde pacienți și va rămâne fără finanțare. Acolo unde indicele de utilizare a paturilor este sub 80%, se pune problema conversiei. Aplicarea măsurilor de eficientizare se va efectua în cel mult două luni”, se arată în răspuns.(N.B.)
Intră acum și în grupul de