În 72 de şcoli din judeţ, bate restructurarea la uşă


Intră acum și în grupul de

După ce Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării a luat decizia de a desfiinţa şcolile de arte şi meserii (SAM), începând cu anul şcolar viitor, dar şi aceea de a reduce numărul de ore în colegiile naţionale şi tehnice, precum şi în licee, sute de cadre didactice, din 72 de unităţi de învăţământ din judeţul Suceava, riscă să rămână şomeri.
Adjunctul IŞJ Suceava, Daniel Hrenciuc, a declarat vineri, că la nivel local se încearcă o regândire a catedrelor, pentru profesorii titulari la SAM, care nu vor putea preda decât la gimnaziu, dar şi pentru cei titulari în licee, cărora li se reduce numărul de ore.
Acesta a precizat că mai mult de jumătate din cadrele didactice din cele 72 de şcoli din judeţ vor fi afectate de măsurile luate de minister. „Sunt foarte multe cadre didactice, sute de profesori, care vor pierde ore. În aproape fiecare şcoală din cele 72 de unităţi de învăţământ, peste 65% dintre profesori vor fi afectaţi de această situaţie”, a afirmat Daniel Hrenciuc.

Îngrijorarea este cu atât mai mare cu cât, pe lângă faptul că toţi profesorii din cele 53 de şcoli de arte şi meserii din judeţ, care ar fi trebuit să predea anul viitor în cele 93 de clase SAM propuse spre înfiinţare, trebuie să-şi găsească alte catedre, la şcolile gimnaziale, şi profesorii de liceu vor avea catedra restrucurată. „Probabil că, în unele cazuri, se va ajunge la restrângere de activitate”, a declarat Daniel Hrenciuc.

În opinia adjunctului IŞJ Suceava, cele mai mari probleme se vor pune la disciplinele desen şi muzică, dar şi la educaţie fizică, latină sau practică, care de la anul vor fi predate într-un număr mai mic de ore pe săptămână decât cel actual.


Intră acum și în grupul de