Intră acum și în grupul de
Conducerea Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava va informa Direcţia de Sănătate Publică Suceava privind numărul de cazuri trimise de spitalele din teritoriu, ce nu ar fi trebuit să ajungă la unitatea judeţeană, întrucât pacienţii nu se aflau în stare critică, iar cei critici nu erau însoţiţi de documentele medicale necesare. Spitalul Judeţean are specialităţi unice în judeţ, motiv pentru care se confruntă cu o adresabilitate mare în general. Între unitatea medicală judeţeană şi spitalele teritoriale există semnat un acord de colaborare privind „transferul interclinic al pacientului critic”, prin care se precizează paşii ce trebuie urmaţi, Spitalul Judeţean trebuind să îşi dea acordul pentru primirea pacientului după ce se realizează o discuţie între medici specialişti.
Directorul medical al Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, dr. Doina Elena Ganea, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) se confruntă în ultima perioadă cu o „abundenţă” de pacienţi. „Se înregistrează o inversare a incidenţei patologiei cu care se confruntă UPU. Dacă până nu demult, la UPU se înregistra un număr mai mare de internări în primele două zile ale săptămânii, acum o aglomeraţie mare se înregistrează în zilele de week-end”, a precizat Doina Elena Ganea, menţionând că sunt surprinşi de numărul mare de internări înregistrat la sfârşit de săptămână. „Capacitatea spitalului este cea normală, nu avem spital armonică care să permită restrângerea sau mărirea numărului de paturi. Situaţia este neplăcută. Nu ne plângem de efortul echipei de gardă, cât de faptul că nu putem asigura condiţii bune pentru pacienţi. Avem cazuri în care stau şi câte doi în pat şi recurgem şi la canapele de pe holuri pentru improvizaţii”, a afirmat directorul medical al Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava.
Doina Elena Ganea pune această afluenţă de pacienţi trimişi de spitalele din judeţ fără a fi în stare critică, pe seama faptului că în unităţile din teritoriu nu se asigură permanenţă la sfârşit de săptămână şi atunci se alege această variantă pentru a nu se complica. „O să ajungem să fim depăşiţi fizic şi moral din cauza presiunii adresabilităţii foarte mari”, a spus directorul medical, adresând spitalelor din judeţ apelul de a trimite la Suceava doar cazurile critice, iar pacienţii să fie însoţiţi de documentele medicale efectuate.
Doina Elena Ganea a mai precizat că doar un procent de 20 la sută din pacienţii primiţi la unitatea medicală judeţeană de către spitalele din teritoriu sunt cu adevărat în stare critică.
Intră acum și în grupul de