Intră acum și în grupul de
Minorele ce se grăbesc la măritiş trebuie să primească, pe lângă acordul părinţilor, o autorizaţie specială de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava. Anul trecut, 161 de minore din judeţul Suceava s-au măritat în urma obţinerii dispensei, iar în prima lună a acestui an au fost înregistrate alte zece solicitări.
În multe cazuri, căsătoria minorelor este o consecinţă a sarcinii neaşteptate, aceasta fiind considerată cea mai bună variantă în astfel de situaţii.
Totuşi, sunt şi fete care îşi doresc foarte mult o viaţă de familie încă de la vârste fragede, iar pentru ele căsătoria este mai importantă decât şcoala sau dobândirea unui loc de muncă. Această mentalitate caracterizează în special fetele din mediul rural, care trăiesc sub amprenta mamelor, care la rândul lor sunt mândre că reuşesc să prindă o partidă bună pentru fiicele lor.
Motivele religioase sunt pe ultimul loc, după cel al convieţuirii pe o perioadă lungă a viitorilor soţi.
În urma modificării Codului Familiei la începutul lunii noiembrie 2007 au intrat în vigoare mai multe schimbări ale acestei legi organice. Drept urmare, băieţii şi fetele se pot căsători de la vârsta de 16 ani, doar că fetele trebuie să depună o cerere de eliberare a dispensei de vârstă. Astfel, se face o evaluare a dosarului în urma căreia se dă dispensa pe motive întemeiate: sarcină în evoluţie, convieţuire pe o perioadă îndelungată sau motive religioase. De asemenea, se face un raport psihologic la DGASPC Suceava pentru a determina conştientizarea importanţei actului de căsătorie şi ce presupune acest pas important. Actele necesare pentru întocmirea dosarului sunt: cererea motivată a minorei, consimţământul notarial al părinţilor, ancheta socială de la domiciliul acesteia, copii legalizate după certificatele de naştere ale viitorilor soţi, avizul medical eliberat de medicul de familie şi alte documente (dacă este cazul).
Intră acum și în grupul de