Intră acum și în grupul de
Catedra de Franceză a Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării din Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava a organizat, începând cu 19 martie 2009, o sesiune de comunicări prezentate de studenţi suceveni şi de elevi ai Colegiului Naţional „ Petru Rareş” Suceava, în cadrul celei de a XIII-a ediţii a Zilelor Francofoniei. Atmosfera extrem de agreabilă s-a datorat în primul rând alternării lucrărilor din cele două secţiuni – Mărturii din ţări francofone şi Literaturi francofone contemporane – astfel încât participanţii s-au lăsat impresionaţi pe rând de frumoasele imagini din Nisa, Angers, Annecy, Paris, Senlis, Le Havre, Saint-Tropez, Bruxelles, Liège, Gand şi de ideile din operele unor scriitori ca Assia Djebar, Amin Maalouf, Véronique Tadjo, Marco Micone, Jean-Luc Raharimanana, Camara Laye, Henri Lopes. Elevii din trupa de teatru BCBG a Colegiului „Petru Rareş” au rememorat clipele petrecute la Festivalul de teatru din Gand.
Dorindu-şi ca Zilele Francofoniei să fie cu adevărat un prilej de bucurie, însă şi de reflecţie asupra actualităţii necesare a conceptului de francofilie, membrii Catedrei de Franceză au refuzat în acest an orice clişeu şi au recitat, fiecare, o poezie pe care au considerat-o reprezentativă pentru diversele literaturi francofone, dar şi pentru valorile promovate de francofonie şi, evident, pentru propriile raporturi cu limba care le-a devenit meserie şi pasiune. În acest context, prorectorul universităţii sucevene, prof.univ.dr. Sanda- Maria Ardeleanu a ales ca temă fericirea, iar şeful Catedrei de Franceză, prof. univ.dr. Vasile Dospinescu iubirea. Ca de obicei, profesorii de la facultăţile tehnice care au strânse relaţii de colaborare cu universităţile din spaţiile francofone au celebrat împreună cu colegii lor de la Litere sărbătoarea francofoniei.
Prima zi a Francofoniei, în universitatea suceveană, s-a încheiat cu un cocktail şi cu vizionarea unei comedii franceze recente. Zilele Francofoniei vor continua cu o prezentare de carte francofonă organizată de Editura Cartier (27 martie), cu un concurs de traducere pentru studenţi, cu o expoziţie realizată de Asociaţia Printemps Roumain din Lille cu titlul „Les géants du Nord” şi, fireşte, cu conferinţe ţinute de doi mari profesori francezi: Henri Boyer (Universitatea din Montpellier) şi Jean-Pierre Dubost (Universitatea „Blaise Pascal” din Clermont Ferrand).
Intră acum și în grupul de