Intră acum și în grupul de
”Priveşte cu atenţie chipurile copiilor pe lângă care treci pe stradă ! Priveşte chipul micului cerşetor înainte să-i întinzi o monedă, priveşte feţele copiilor singuri care trec pe lângă tine. Opreşte-te lângă ei, întreabă-i cum îi cheamă şi ce caută pe stradă. Ia aminte la chipurile celor care sunt ameninţaţi sau bătuţi de către adulţi. Priveşte cu atenţie afişele cu chipurile copiilor dispăruţi. Pe lângă unul dintre ei poate că ai trecut şi nu ai putut să-l ajuţi, pentru că nu-l ştiai. Acum îi cunoşti. Ajută-i! Câteva secunde din viaţa ta şi un dram de atenţie în plus pot salva viaţa unui copil. Ajută-ne să-i găsim! Ajută-i să se întoarcă acasă!”. Acesta este îndemnul pe care îl lansează lucrătorii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Suceava.
Creşterea numărului de sesizări privind dispariţia minorilor de la domiciliu este de natură să provoace îngrijorare atât în cadrul instituţiilor de socializare, familia şi şcoala în primul rând, cât şi la nivelul celor cu responsabilităţi pe linia depistării şi reintegrării minorilor. Dispariţiile de minori necesită o analiză atentă înainte de a deveni un fenomen, iar conjugarea eforturilor tuturor factorilor cu atribuţii în procesul educativ al minorilor trebuie să constituie prima măsură pentru a preveni şi diminua această tendinţă cu efecte imprevizibile. Astfel de cazuri sunt strâns legate de abandonul şcolar şi lipsa de educaţie, iar prin finalitatea lor – de multe ori în domeniul criminalităţii – influenţează întreaga comunitate mai mult decât situaţia socio-economică. De aceea, începând din primii ani de viaţă, minorii au nevoie de o educaţie temeinică în care să se dezvolte autocontrolul şi responsabilitatea.
Numai în anul 2008 la nivelul IPJ Suceava au fost primite 104 sesizări privind dispariţia unor minori. Din fericire marea majoritate s-au dovedit a fi plecări voluntare ale acestora , minorii fiind identificaţi şi reîncredinţaţi familiilor sau ocrotitorilor legali. Pericolele la care se expun însă aceşti copii sunt imense, susține inspectorul Ionuț Epureanu , ofiţer de prevenire in cadrul Inspectoratului de Politie Judeţean Suceava și totodată coordonator al activităţilor de voluntariat promovate de Focus România privind problematica minorilor dispăruţi si exploataţi sexual.
Dincolo de cifre, sunt dramele umane: vieţi distruse, copii care poartă şi peste ani urmele traumelor prin care au trecut, părinţi care se sting, cu sentimentul de vinovăţie in suflet.
Lacrimi, tăcere, amintiri dureroase și, în multe cazuri, disperarea de a nu şti dacă puiul de om mai trăieşte sau nu. În semn de solidaritate cu victimele acestor tragedii şi cu familiile lor, începând cu anul 2007, în data de 25 martie Poliţia Română împreună cu Centrul Naţional pentru Copii Dispăruţi şi Abuzaţi Sexual – Focus organizează activităţi de informare şi conştientizare a tinerilor si părinţilor acestora cu privire la riscurile plecărilor voluntare a minorilor de la domiciliu. În acest sens în data de 25.03.2009 lucrători de poliţie si voluntari din liceele sucevene au împărţit pliante cu mesaje informativ preventive, urmărind totodată sensibilizarea factorilor sociali cu privire la problematica copiilor dispăruţi.
Intră acum și în grupul de