Intră acum și în grupul de
Bolnavii de cancer şi cei care au nevoie de tratament în străinătate vor primi în acest an mai mulţi bani de la Ministerul Sănătăţii. Guvernul a aprobat finanţarea pentru cele 12 programe naţionale de sănătate şi a alocat peste 486 de milioane de lei. Suma este cu 30% mai mare decât cea de anul trecut. Totodată, Executivul finanţează anul acesta patru noi programe de sănătate. Este vorba despre cele privind depistarea precoce a cancerului, diagnosticul bolilor rare, administraţie sanitară şi compensarea cu 90% a medicamentelor pentru pensionarii cu venituri sub 600 de lei pe lună.
La Direcţia de Sănătate Publică Suceava se codifică lunar ca fiind provocate de cancer 99-120 decese, din totalul de 650-700 decese pe lună, ceea ce înseamnă că unul din şase decese este cauzat de cancer, precizează şeful DSP Suceava, Alexandru Lăzăreanu. „Aceasta înseamnă că oamenii se prezintă târziu la medic, majoritatea deceselor fiind la bătrâni peste 80 de ani”, a declarat marţi, Alexandru Lăzăreanu. Morbiditatea generală înregistrată la nivelul județului, arată că anul trecut s-au înregistrat 960 de cazuri noi de tumori la persoane de peste 65 de ani.
În evidenţa cabinetelor de oncologie din judeţul Suceava erau, în 2008, 7.826 bolnavi cu diferite forme de cancer, 1.797 fiind cazuri nou depistate. Cele mai multe cazuri noi sunt cele de cancer bronhopulmonar, 238 de cazuri, din care doar 12 au fost tratabile, cancer de stomac – 162 persoane, doar 7 fiind curabile. Au mai fost 161 persoane cu cancer de prostată, din care 15 curabile, 121 persoane cu cancer de sân – 34 tratabile, 96 cazuri de cancer de col uterin, 30 curabile, şi 47 cazuri de cancer de piele, din care 14 erau în stadiu curabil.
Datele DSP Suceava mai arată că, în cadrul unui screening pentru depistarea cancerului de col uterin, din 1.012 femei investigate, 22 au fost cu suspiciune de cancer, iar din cele 2.715 femei investigate în cabinete (frotiuri), 47 au fost suspecte de cancer, din care 12 erau în stadiul 0, 7 în stadiul I şi una în stadiul II.
Numărul mic al cazurilor curabile arată că lumea se prezintă târziu la medic şi, mai ales, nu este obişnuită să-şi facă periodic anumite investigaţii. „Aceste examinări sunt foarte importante şi lumea trebuie să înţeleagă că, dacă se prezintă la medic şi se fac aceste controale la timp, are şanse să se trateze. Sistemul sanitar şi medicii ajută, dar nu fac minuni dacă nu eşti conştient ca trebuie să ai contribuţia ta la depistarea şi tratarea bolii”, spune directorul DSP Suceava.
Din nefericire, datele privind morbiditatea în anul 2008 arată faptul că au apărut 8 cazuri noi de tumori la copilași sub 1 an și 20 de cazuri noi la copii cu vârste între 1 și 14 ani.
Intră acum și în grupul de