Intră acum și în grupul de
Spitalul de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava, la fel ca și celelalte spitale de urgenţă din țară, va fi nevoit să amenajeze paturi de îngrijire, unde să fie mutaţi pacienţii care ies de la terapie intensivă (ATI) şi bolnavii care sunt în stare gravă, dar nu necesită internarea la ATI. Acest lucru este stipulat într-un proiect de ordin aflat în lucru la Ministerul Sănătăţii.
Reprezentanții Colegiului Medicilor spun că prin acest proiect se doreşte stabilirea clară a criteriilor de internare în secţiile de terapie intensivă şi, de asemenea, a ceea ce se întâmplă cu bolnavii care ies din aceste secţii şi cu cei care sunt în stare semi-critică. Proiectul conţine prevederi privind organizarea unor paturi de îngrijire intensivă, unde pacienţii în stare gravă şi semi-critică să fie ţinuţi sub observaţie.
Proiectul de ordin, aflat pe masa ministrului Sănătăţii, Ion Bazac, reglementează şi problema pacienţilor incurabili şi a vârstnicilor în stare foarte gravă. Aceştia, potrivit unui proiect de act normativ publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii în octombrie 2008, sunt ”prea bolnavi pentru a beneficia de îngrijirea în terapie intensivă”.
”Acea anexă din vechiul proiect a fost reformulată astfel încât să corespundă eticii şi să nu mai existe neînţelegeri privind internarea acestor clase de pacienţi în secţiile de ATI. Nu se pune problema refuzului internării acestor categorii de bolnavi la terapie intensivă. Neînţelegerile au apărut din cauza faptului că proiectul de ordin a fost tradus, aproape în totalitate, din legislaţia altor ţări”, spun medicii anesteziști.
Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă ( SRATI) se va întâlni, săptămâna aceasta, cu ministrul Ion Bazac, pentru a discuta pe baza proiectului de act normativ, astfel încât acesta să poată fi supus dezbaterii publice.
Intră acum și în grupul de