Intră acum și în grupul de
De la inițierea de IPJ Suceava a amplului Program de prevenire a accidentelor rutiere, peste 60 de șoferi au ajuns în arestul IPJ Suceava pentru săvârșirea de infracțiuni la regimul rutier. Mulți dintre aceștia au săvârșit infracțiuni în concurs – conducere fără permis, conducere sub influența băuturilor alcoolice, părăsirea locului accidentului, refuz recoltare probe biologice și altele.
Deși măsurile ferme dispuse de polițiști au fost intens mediatizate tocmai în vederea responsabilizării și conștientizării consecințelor în plan juridic și personal generate de nesocotirea legislației rutiere, în continuare există șoferi care săvârșesc infracțiuni la regimul rutier și pun în pericol atât propria viață cât și integritatea celorlalți participanți la trafic, atrage atenția Poliția Județeană Suceava.
Astfel, majoritatea celor care au ajuns în arest au consumat alcool și au produs evenimente rutiere.
Polițiștii au identificat din nou mai mulți șoferi care au consumat alcool și au urcat la volan.
Un caz a fost înregistrat sâmbătă la ora 01.50 când patrula de siguranță publică din cadrul Secției de poliție Burdujeni a oprit pentru control pe strada 22 Decembrie din municipiul Suceava un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 42 de ani, localnic care a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o concentrație 1,20 de mg/l alcool pur în aerul expirat, după care a fost condus la UPU Suceava pentru recoltarea de probe biologice.
Pe numele acestuia s-a întocmit proces verbal de constatare a infracțiunii flagrante pentru ,,conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau altor substanţe”.
Duminică dimineață, la ora 02.00, un echipaj de poliție din cadrul SPR 11 Pojorâta, a oprit pe pe D.J. 175, din Fundu Moldovei, autoturismul condus de un tânăr de 23 ani din Fundu Moldovei. Acesta a fost testat cu aparatul etilotest rezultând o concentrație alcoolică de 0,45 mg/l alcool pur în aerul expirat.Ulterior acestuia i s-au recoltat mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. Și în acest caz s-a întocmit dosar de cercetare penală privind săvârşirea infracţiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.
Tot duminică, la ora 00.30, un echipaj de poliţie rutieră din cadrul Poliţiei Oraşului Gura Humorului, în timp ce acţiona în cadrul unei acţiuni pe linia depistării şi sancţionării conducătorilor auto care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice, pe str. Sf. Gavril din Gura Humorului, a oprit pentru control autoturismul condus de un bărbat de 29 ani, din Gura Humorului.
Acesta fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,56 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care acesta a fost condus la Spitalul orăşenesc Gura Humorului pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, unde, în prezenţa medicului de gardă şi a personalului medical de serviciu, acesta a refuzat recoltarea de probe biologice, consemnându-se refuzul acestuia în actele întocmite.
Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracţiunii de „refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei”.
Tot în acesată noapte, la ora 01:30, în baza planului de măsuri privind hramul „Sf. Apostoli Petru și Pavel” polițiștii SPR 13 Bălcăuți, au oprit pentru control pe DJ291A, în localitatea Grămești, autoturismul condus de un bărbat de 52 ani, din orașul Siret.
Întrucât acesta emana halenă alcoolică, s-a procedat la testarea sa cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 1,05 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la Spitalul Siret unde i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
Acesta este cercetat penal pentru săvârșirea infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.
Alcoolul este unul din principalii factori de risc când vorbim despre conducerea vehiculelor pe drumurile publice, atrage atenția Poliția Suceava care arată că Organizația Mondială a Sănătății avertizează de ce este periculos șofatul sub influența alcoolului: cei care au o concentrație de alcool în sânge între 0,02g/dl și 0,05g/dl prezintă un risc de cel puțin trei ori mai mare de a muri într-un accident de mașină decât cei care nu consumă alcool înainte de a conduce. Iar acest risc crește de șase ori pentru o concentrație de 0,05g/dl – 0,08g/dl și tot așa. De asemenea, consumul de alcool înainte de a conduce o mașină este asociat și cu alte comportamente foarte riscante la volan, cum ar fi viteza excesivă și lipsa centurii de siguranță, ambii factori care pot cauza accidente grave.
Explicațiile privind felul în care alcoolul afectează capacitățile unui șofer sunt simple și clare: afectează judecata (în special capacitatea de a judeca distantele corect, precum si nivelul de risc), vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale. De asemenea, alcoolul scade presiunea arterială și reduce capacitatea de a fi conștient și afectează respirația, creând senzația de anestezie generală.
Legislația rutieră prevede că șoferii prinși la volan cu o alcoolemie în aerul expirat de până la 0,40 mg/l alcool pur riscă să primească între 9 – 20 puncte de amendă (între 1.305 – 2.900 de lei) și permisul suspendat pentru 90 de zile, în timp ce șoferii care depășesc această alcoolemie vor fi încadrați la infracțiune, care se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare între 1 și 5 ani.
„În 2019, siguranța rutieră este o prioritate a polițiștilor suceveni. Obiectivul nostru nu este în mod neapărat încarcerarea persoanelor care nesocotesc legea, ci conștientizarea de către acestea și de către ceilalți participanți la trafic a consecințelor iresponsabilității în trafic.
Obiectivul nostru este SIGURANȚA RUTIERĂ – iar pentru atingerea acestui deziderat vom continua să acționăm cu profesionalism, să desfășurăm activități preventive dar să aplicăm, totodată, cu fermitate legea”, a conchis Poliția Suceava.
Polițiștii suceveni atrag încă o dată atenția cu privire la faptul că vor dispune reținerea și încarcerarea celor care săvârșesc fapte penale la regimul rutier, în funcție de gravitatea faptelor, consecințele produse și materialul probator administrat.
Intră acum și în grupul de