Intră acum și în grupul de
Direcţia de Sănătate Publică Suceava desfăşoară 3 subprograme de prevenire a fumatului împreună cu IŞJ Suceava, în câteva şcoli sucevene. Şeful DSP Suceava, Alexandru Lăzăreanu a exemplificat cu acţiunea „Adolescenţii renunţă la fumat”, desfăşurat la Colegiul de Informatică “Spirul Haret” şi la Liceul cu Program Sportiv, cu elevii de clasa a X-a, care au participat la cursuri pe tema fumatului. Al doilea subproiect este „Alege un cămin sănătos”, în care au fost implicaţi elevii de clasa I de la Şcoala Nr. 4 Vatra Dornei, Şcoala Nr. 1 Câmpulung Moldovenesc, dar şi părinţii lor, întrucât se presupune că ei pot fi influenţaţi de copii să renunţe la fumat. „Eu nu fumez” este al treilea program, în care au fost implicate Şcoala Nr. 3 Fălticeni, Şcoala “Bogdan Vodă” Rădăuţi şi Şcoala generală din Dărmăneşti, fiind cooptaţi elevi din clasele I, a VII-a şi a X-a.
În opinia lui Alexandru Lăzăreanu, în general, elevii au fost „foarte încântaţi de ceea ce au făcut” în cadrul acţiunilor respective, mai ales că au fost multe „lucruri practice” învăţate de ei. Acesta a spus că, la Colegiul „Spirul Haret”, de exemplu, li s-a testat capacitatea pulmonară. „Adolescenţii au văzut că dacă renunţă la fumat au multe beneficii. Sper ca această campanie să ducă la creşterea numărului de elevi care renunţă la fumat”, a precizat şeful DSP.
31 mai este Ziua Internaţională de luptă împotriva fumatului, şi a fost instituită pentru a sensibiliza opinia publică asupra pericolelor fumatului pentru sănătate şi a promova acţiunile antifumat ale OMS. Organizaţia reaminteşte că tabagismul provoacă moartea unui adult din şase, în toată lumea, fiind a doua cauză de mortalitate la nivel mondial. Această zi a fost iniţiată în 1987, pentru a face cunoscut peste tot în lume pericolul tabagismului, considerat “cea mai importantă epidemie care poate fi evitată”. OMS estimează că până în 2020, fumatul va provoca moartea a 10 milioane de oameni pe an, în toată lumea.
Intră acum și în grupul de