Intră acum și în grupul de
În urma incendiului ce a avut loc luni spre marţi noapte la Centrul de Plasament „Visătorii” Fundu Moldovei, din cauza coşului de evacuare a fumului, neprotejat termic corespunzător faţă de materialele combustibile, un număr de 25 de copii şi un adult au fost salvaţi. Potrivit directorului executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Florin Tărnăuceanu, toţi cei 25 de copii aflaţi în plasament sunt în siguranţă şi sunt ocrotiţi, din noaptea incendiului, în familiile celor 16 angajaţi ai centrului de plasament.
„Ţinând cont de dorinţele copiilor şi ale angajaţilor de a nu fi mutaţi în alte centre de plasament, datorită faptului că sunt la sfârşitul anului şcolar, în perioada tezelor, s-au identificat şi sunt în derulare mai multe măsuri. Se va înlocui măsura plasamentului pentru fiecare copil, de la Centrul de Plasament „Visătorii” cu plasament simplu la persoana care a luat în îngrijire copilul respectiv. Astfel, pentru 22 de copii, înlocuirea măsurii de plasament se va face prin Instanţa Judecătorească, iar pentru 3 dintre copii, prin Hotărârea Comisiei pentru Protecţia Copilului Suceava, în şedinţa din data de 14 mai a.c.. Pentru toţi copiii s-au instrumentat dosarele şi s-a întocmit documentaţia necesară soluţionării în regim de urgenţă a acestor cazuri”, precizează Florin Tărnăuceanu.
Acesta menţionează că şi în cazul angajaţilor vor apare unele modificări. Astfel, pentru 15 angajaţi ai centrului se vor face modificările necesare în contractul individual de muncă, pentru ca aceştia să îşi desfăşoare activitatea de îngrijire a copiilor la domiciliu, până la redarea în funcţiune a centrului de plasament, al 16-lea angajat fiind în concediu de creştere copil.
Şeful DGASPC Suceava spune că toţi cei 25 de copii vor fi incluşi în programe de terapie psihologică pentru depăşirea traumei provocate de incendiu.
„Remarcăm implicarea comunităţii locale prin sprijinul acordat copiilor, Primăria şi Consiliul Local, Şcoala, agenţi economici, familii din comunitate, precum şi pentru reconstrucţia centrului. În scopul remedierii pagubelor provocate de incendiu vom întreprinde toate diligenţele necesare şi vă vom informa periodic asupra situaţiei existente”, precizează Florin Tărnăuceanu.
În incendiu a ars acoperişul, mansarda şi cele opt camere de la etaj, pe o suprafaţă de aproximativ 200 mp, mobilier, trei computere, o imprimantă, articole textile şi de papetărie. De asemenea, s-au degradat pereţii, plafonul şi tâmplăria clădirii, pagubele fiind estimate la cca 100.000 lei.
Pompierii câmpulungeni au evacuat în condiţii de siguranţă persoanele aflate în interior, respectiv un adult şi douăzeci şi cinci de copii şi s-a verificat prezenţa acestora. Fiecare încăpere a fost controlată de pompieri, care au vrut să se asigure că în clădirea incendiată nu se mai afla nicio persoană.
Intră acum și în grupul de