Intră acum și în grupul de
Pentru eliminarea plăţilor informale, cunoscutele „şpăgi” la medici, Ministerul Sănătăţii va crea o structură de integritate şi de fidelitate prin care medicii să fie controlaţi. Angajaţii acesteia vor merge în spitale şi vor vedea dacă medicii sau alt cadru sanitar pretinde plăţi informale din partea pacienţilor.
La Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava pentru o intervenţie chirurgicală, în funcţie de complexitatea acesteia, în buzunarul medicului intră 300, 400 sau chiar 500 euro. La maternitatea suceveană, cezariana este o practică, atât pentru faptul că aduce bani cât şi pentru că este comodă şi nu aduce complicaţii ca o naştere normală, iar aceasta se face conta sumei de 300 euro. În toate secţiile unităţii medicale judeţene, aparţinătorii sau pacienţii, intră în cabinetele medicilor sub pretextul că se interesează de evoluţia afecţiunii, iar printre cele câteva cuvinte schimbate strecoară în buzunarul cadrului medical diferite sume de bani. Nu sunt „neglijate” nici asistentele care, pentru a arăta o mai mare grijă pentru cel suferind, atunci când îi administrează pilulele sau tratamentul injectabil, primeşte de asemenea „o atenţie”, la fel ca şi infirmierele.
Ministerul Sănătăţii este hotărât să aplice de la 1 iulie, sistemul de coplată a serviciilor medicale cu intenţia de a mai reduce din corupţie, astfel a stabilit criteriile după care va funcţiona sistemul. Medicii vor şti clar ce pachete de analize şi consultaţii vor fi decontate şi ce vor suporta pacienţii din propriile buzunare.
Măsura a fost luată după ce comisia europeană a cerut combaterea corupţiei din sistemul sanitar.
De la 1 iunie va fi publicat şi un ghid al protocoalelor terapeutice. Pentru fiecare investigaţie medicală se va vedea exact care este tratamentul corespunzător şi suma pe care o poate deconta casa de asigurări şi pacientul, prin sistemul de coplată.
De asemenea, managerii de spital vor trebui să declare în fiecare lună ce achiziţii au făcut şi ce cheltuieli au avut.
Intră acum și în grupul de