Poliția Suceava: Peste 90% din accidentele rutiere cu implicarea conducătorilor de atelaje hipo s-au produs pe fondul vinovăţiei căruţaşilor. Legea interzice accesul căruțelor pe drumuri naționale și în municipii, adr obligă autoritățile locale să amenajeze drumuri pentru căruțe


Intră acum și în grupul de

Poliția Suceava a declanșat o acţiune de prevenire a accidentelor rutiere cu implicarea conducătorilor de vehicule cu tracţiune animală, iar polițiștii atrag încă o dată atenţia cu privire la necesitatea respectării regulilor rutiere de către participanţii la trafic care conduc atelaje hipo avertizând încă o dată şi pe şoferi să ia toate măsurile necesare prevenirii unor evenimente rutiere cu implicarea acestui tip de vehicule.

Recomandările poliţiştilor vin în contextul în care, pe perioada lunilor de toamnă se remarcă o creştere a numărului de căruţe pe drumurile comunale şi judeţene, acestea transportând produse agricole dar şi lemne de foc necesare perioadei de iarnă.

Astfel, pentru prevenirea evenimentelor rutiere cu implicarea vehiculelor cu tracţiune animală, în perioada 14 – 21 septembrie 2019,  poliţiştii de prevenire și polițiștii rutieri au desfăşurat mai multe acţiuni de informare şi responsabilizare a conducătorilor de atelaje hipo identificaţi pe DN2, DN 2E, DN2H, DN 17A, dar şi pe drumurile comunale adiacente. 

 În cadrul acțiunii au fost montate peste 80 de plăcuţe reflectorizante, au fost distribuite veste reflectorizante şi materiale de informare cu conţinut educativ, iar peste 100 de conducători de atelaje hipo au fost instruiţi cu privire la măsurile de prevenire a accidentelor rutiere.

   Activităţile au fost desfăşurate cu sprijinul partenerului tradiţional al poliţiştilor, dl. Brian Douglas, un activist constant în ceea ce priveşte siguranţa rutieră.

Acţiunile de prevenire şi responsabilizare a tuturor factorilor cu atribuţii în domeniul siguranţei rutiere vizează inclusiv găsirea unor soluţii conform prevederilor legale în vederea asigurării  unor trasee de deplasare şi a reducerii riscului rutier, arată Poliția Suceava.

 Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 195/2002, modificată prin OUG nr. 63/2006, obligă autorităţile publice locale în nu mai puţin de trei articole să amenajeze drumuri pentru căruţe. Primul este art. 53, prin care autorităţile publice locale, cu autorizaţia administratorului drumului public şi cu avizul poliţiei rutiere, sunt obligate să ia măsuri pentru realizarea de amenajări rutiere destinate circulaţiei vehiculelor cu tracţiune animală, arată Poliția.

Mai mult, se subliniază că Articolul 71 interzice accesul căruţelor pe drumurile naţionale şi în municipii, iar la alin. 2 aminteşte autorităţilor locale că au obligaţia să amenajeze, cu acordul administratorului drumului public şi avizul poliţiei rutiere, drumuri laterale, căi de acces către aceste drumuri, precum şi locuri de traversare a drumurilor publice destinate circulaţiei animalelor şi căruţelor.

De asemenea, art. 128  prevede obligativitatea luării unor măsuri pentru amenajarea de trotuare şi drumuri laterale pentru circulaţia vehiculelor cu tracţiune animală şi pentru asigurarea spaţiului şi depozitării vehiculelor cu tracţiune animală, depistate circulând pe drumurile publice pe care le este interzis accesul.

  Astfel, circulaţia acestui tip de vehicule pe drumurile publice este o responsabilitate comună a autorităţilor – poliţie, autorităţi locale, instituţii publice, dar şi cetăţenilor – şoferi sau căruţaşi care trebuie să adopte un comportament preventiv în trafic şi să respecte cu stricteţe legislaţia rutieră.

În perioada următoare acţiunile de prevenire vor fi completate şi de acţiuni de identificare şi sancţionare a celor care nu respectă legislaţia, mai ales având în vedere că pe perioada sezonului de toamnă care coincide cu recoltarea culturilor agricole, traficul atelajelor hipo înregistrează valori crescute, iar riscul de producere a evenimentelor rutiere este unul sporit, atrage atenția Poliția Suceava.

  Pentru prevenirea implicării conducătorilor de vehicule cu tracţiune animală în evenimente rutiere poliţiştii fac următoarele recomandări:

– nu folosiţi segmentele de drum pe care accesul atelajelor hipo este interzis;      

– folosiţi în mod obligatoriu  vestele reflectorizante şi elemente fluorescent –reflectorizante pe atelajele hipo;

               – vehiculul cu tracţiune animală sa fie condus pe acostament sau  cât mai aproape  de marginea din dreapta a părţii carosabile;

               –  să nu oprească sau să staţioneze pe partea carosabila;

               – să nu conducă vehiculul sub influenta băuturilor alcoolice; sa semnalizeze schimbarea direcţiei de mers cu braţul  şi să se asigure la schimbarea direcţiei de mers;

               –  să  nu transporte  persoane care stau in picioare.


Intră acum și în grupul de