Intră acum și în grupul de
Ministerul Sănătăţii a demarat duminică campania de informare pentru prevenirea prin vaccinare a cancerului de col uterin. Campania se derulează sub mesajul „Tu decizi pentru sănătatea fiicei tale, informează-te!”. România se situează pe primul loc din Europa în ceea ce priveşte mortalitatea datorată cancerului de col uterin, de 6,3 ori mai mult decât media ţărilor din Uniunea Europeană. La fiecare 18 minute, în Europa, o femeie moare de cancer de col uterin. Virusul Papilloma human – HPV este asociat cu 96% din cancerele de col uterin.
Infecţia cu HPV se produce de obicei prin contact sexual, dar uneori chiar contactul cutanat direct cu zona genitală poate fi suficient pentru transmiterea acestuia. Infecţia cu HPV nu determină simptome de boală, iar cele mai multe infecţii se vindecă datorită răspunsului organismului. Cu toate acestea, o nouă infecţie poate reapărea oricând pe parcursul vieţii. Unele infecţii persistă şi determină apariţia leziunilor canceroase.
De aceea, vaccinarea, alături de examenul citologic periodic, reduce cu 94% riscul de cancer de col uterin. Este de preferat ca vaccinarea anti-HPV să se realizeze înainte de debutul vieţii sexuale pentru a preîntâmpina o infecţie posibilă de la primele contacte sexuale. Imunitatea este durabilă şi asigură protecţia faţă de infecţia cu HPV de la începutul vieţii sexuale. Vaccinarea nu produce modificarea comportamentului sexual sau sterilitate şi se administrează în 3 doze într-un interval de 6 luni.
În judeţul Suceava, 4.439 de eleve în vârstă de 12 ani trebuiau imunizate împotriva cancerului de col uterin, în cadrul campaniei care a demarat în decembrie 2008, cu prima etapă, şi ar fi urmat să continue în ianuarie şi mai. Doar 25 de părinţi şi-au dat acceptul pentru a fi vaccinate, restul semnând pe proprie răspundere în tabele întocmite special, că nu vor ca fetele să primească injecţiile respective.
Şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu crede că succesul campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin la fetiţele de clasa a IV-a ar fi fost garantat dacă ar fi fost mai intens mediatizată.
Intră acum și în grupul de