Intră acum și în grupul de
Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA se celebrează la 1 decembrie începând din 1988, ca oportunitate a oamenilor de pretutindeni de a se uni în lupta împotriva HIV, de a oferi suport celor diagnosticați cu această infecție și de a comemora pe cei care au decedat din cauza bolilor asociate cu SIDA, arată, printr-un comunicat de presă emis astăzi, DSP Suceava.
Potrivit sursei citate, în 2019, sloganul campaniei mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA este „Comunitățile fac diferența”.
Astfel, în România, conform Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în iulie 2018, existau 15.661 persoane infectate cu HIV (prevalență 0,1%).
La 31 decembrie 2018 au fost raportate de către Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România, din cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Prof. dr. Matei Balş”: un număr de 7.786 cazuri HIV și 16.106 cazuri SIDA; un număr de 188 cazuri cu vârste sub 15 ani și 15.322 cu vârste peste 20 ani; un număr de 12.862 cazuri au primit tratament antiretrovirală la nivelul anului 2018 (acoperire de 54%). În 2018, în România, numărul cazurilor noi de HIV/SIDA a scăzut față de 2010 (respectiv de la 730, la 691).
Potrivit Directorului Executiv al DSP Suceava, Dr. Liliana Grădinariu, la nivelul județul Suceava află în evidență 262 de cazuri HIV, din care în tratament antiretroviral sunt 234. În 2019 au fost diagnosticate 15 cazuri noi și s-au înregistrat patru decese.
Scopul campaniei: Informarea și conștientizarea populaţiei generale și în special a grupurilor cu risc crescut cu privire la modalitățile de transmitere și prevenire a infecției HIV/SIDA și a importanței consilierii, testării și tratamentului.
Obiectivele campaniei: Creșterea acccesului la informațiile despre modalitățile de transmitere și prevenire a infecției HIV/SIDA și a importanței consilierii, testării și tratamentului; creșterea numărului de persoane din populația generală informate despre HIV/SIDA; combaterea stigmatizării și a discriminării legate de HIV/SIDA.
În județul nostru, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Impotriva HIV-SIDA 2019 se vor organiza următoarele acţiuni:
- Difuzarea de informaţii specifice temei pe website-ul Direcției de Sănătate Publică Județene Suceava (https://www.dspsv.ro/promovarea-sanatatii/);
- Promovarea campaniei și a materialelor de campanie în cadrul rețelelor de socializare;
- Organizarea de către Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava, în colaborare cu Asociația Red Ribbon Fălticeni unei mese rotunde cu tema “HIV/SIDA o problemă a comunității”, în data de 4 decembrie 2019, ora 10, în sala de conferințe a D.S.P.J. Suceava. Invitații vor fi din partea Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava doamna dr. Loredana Corodescu, medic primar boli infecțioase, coordonatorul judeţean al programului naţional de control şi supraveghere al infecţiei HIV și doamna dr. Laura Coca, medic primar obstetrică-ginecologie, șeful secţiei de Obstetrică și ginecologie;
- Transmiterea în format electronic, a materialelor informative referitoare la campanie, furnizorilor de servicii medicale;
- Punerea la
dispoziţie a materialelor Informare Educare Comunicare (postere,
pliante) în spaţiile de aşteptare din cadrul cabinetelor medicilor de familie,
în alte spații publice protejate cu mare frecventare;
- Activități de educare și informare în școli și licee, cu privire la modalitățile de transmitere și prevenire a infecției HIV/SIDA;
- punerea la dispoziție de materiale de Informare Educare Comunicare asistenților medicali comunitari și mediatorilor sanitari și antrenarea acestora în desfășurarea acțiunilor de informare și conștientizare în comunități.
În 2018, la nivel mondial, un număr de37.9 milioane de persoane erau infectate cu HIV, dintre care 36,2 milioane adulți și 1,7 milioane copii. Un procent de aproximativ 79% dintre persoanele infectate știau că au HIV/SIDA. În 2018 au existat 1,7 milioane noi infecții HIV (dintre care 1,6 milioane adulți și 160.000 copii sub 15 ani), iar 23,3 milioane persoane au primit terapie antiretrovirală. Un număr de 770.000 de persoane au decedat datorită bolilor asociate cu SIDA, mai arată comunicatul DSP Suceava.
Intră acum și în grupul de