Polițiștii suceveni au organizat o acțiune pentru prevenirea accidentelor rutiere cu implicarea vehiculelor de mare tonaj după ce în ultimul timp au avut loc mai multe accidente cu implicarea TIR-urilor


Intră acum și în grupul de

În ultimele două săptămâni, pe raza județului s-au înregistrat mai multe evenimente rutiere cu implicarea vehiculelor da mare tonaj. NewsBucovina a relatat despre acestea, de exemplu, accidentul de pe DN2, cel de la Poiana Stampei sau DN17.

În aceste circumstanțe, IPJ Suceava informează că pe parcursul zilei de miercuri, 12 februarie, au fost organizate acţiuni pentru reducerea victimizării prin accidente rutiere în care sunt implicate autovehicule destinate transporturilor rutiere publice de marfă și persoane, precum și pentru verificarea legalităţii transportului public de marfă și persoane.

Sursa arată că în cadrul acțiunii au fost aplicate 98 de amenzi în valoare de 67.695 lei.

De asemenea, au fost reținute șapte permise de conducere (patru viteză, două depășire, una prioritate auto) și au fost retrase patru certificate de înmatriculare. Totodată, au fost retrase două seturi de plăcuțe de înmatriculare.

În cadrul acțiunii au fost verificate 101 autotrenuri de transport marfă și 68 de autobuze, autocare și vehicule pentru transport persoane.

De exemplu, un sucevean de 45 de ani, care a condus autotrenul pe str. Centurii din Șcheia, efectuând activități de transport rutier de marfă și a utilizat alt card tahograf decât cel emis conducătorului auto, a fost amendat cu 9.000 lei.

Totodată, un bărbat de 38 ani, din Câmpulung Moldovenesc, care a condus autobuzul efectuând transport rutier de persoane contracost, prin servicii regulate, fără a respecta orele înscrise în graficul de circulație aferent licenței de traseu a fost amendat cu 5.000 lei.

Pe lângă asta, IPJ Suceava a emis următoarea adresare către cetățeni:

 „Poliţiştii solicită cetăţenilor să nu apeleze la variante de transport neautorizate, punându-şi viaţa în pericol. Apelarea la astfel de soluţii de compromis privind transportul rutier implică riscuri foarte mari. Există posibilitatea ca şoferii respectivi să nu posede permis de conducere sau să nu aibă abilităţile necesare transportatorilor rutieri autorizaţi, să fie sub influenţa alcoolului sau să aibă intenţii de natură infracţională. De asemenea, astfel de vehicule utilizate nu sunt autorizate şi verificate din punct de vedere tehnic pentru desfăşurarea de activităţi de transport public de persoane.

 Solicităm cetăţenilor să sesizeze de îndată astfel de practici neautorizate şi care dăunează în mod grav atât mediului legal de afaceri dar şi siguranţei rutiere.

Totodată, atragem atenția șoferilor autovehiculelor de mare tonaj să respecte cu strictețe legislația rutieră și să adapteze în permanență viteza la condițiile de drum. Reamintim faptul că, în această perioadă, pe segementele de drum acoperite cu zăpadă este obligatorie dotarea vehiculelor cu lanțuri antiderapante.”


Intră acum și în grupul de