Intră acum și în grupul de
Centralele de cogenerare din Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului, construite prin proiectul judeţean „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”, ar putea fi puse în funcţiune în această iarnă, a anunţat marţi, şeful administraţiei judeţene Gheorghe Flutur, arătând că Ministerul Administraţiei şi Internelor a aprobat luni alocarea sumei de 3,1 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor. El a precizat că 2,3 milioane de lei vor fi alocate lucrărilor la centrala de la Gura Humorului, iar restul pentru cea din Câmpulung Moldovenesc.
Totodată, preşedintele CJ Suceava a spus că este preocupat de stabilirea unui operator de gaze naturale în municipiul Câmpulung Moldovenesc şi că a discutat, marţi dimineaţa, cu ministrul Economiei, Adriean Videanu, despre acest aspect. Flutur a explicat că pentru organizarea licitaţiei în care să fie desemnat operatorul de gaze naturale va trebui mai întâi finalizat transferul conductelor magistrale de la CJ Suceava la Transgaz şi a menţionat că se aşteaptă organizarea AGA la Transgaz care să aprobe acest transfer. El a apreciat că operarea de gaze naturale în municipiul Câmpulung Moldovenesc va fi mai atractivă după ce conductele magistrale vor fi transferate la Transgaz care va fi o garanţie că se vor continua lucrările de aducţiuni de gaze naturale spre Vatra Dornei.
Consiliul Judeţean Suceava a aprobat în luna iunie transferul la Transgaz a conductelor magistrale de gaze naturale construite prin proiectul judeţean de utilităţi.
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anunţat, la sfârşitul lunii martie, la Suceava, “acordul total” al Ministerului Economiei de preluare integrală, prin Transgaz, a conductelor magistrale de gaze naturale construite prin proiectul judeţean de utilităţi şi continuarea lucrărilor prevăzute în proiect. “Avem resurse şi disponibilitatea”, a spus Videanu, care a precizat că va trebui creat cadrul legal pentru preluarea acestei investiţii. El a mai arătat că împreună cu Ministerul de Finanţe va fi realizat un “montaj financiar” pentru punerea în funcţiune a investiţiilor realizate prin acest proiect de utilităţi.
Punerea în funcţiune a sistemelor de termoficare construite prin proiectul “Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” în oraşele Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi, Siret şi Gura Humorului necesită lucrări în valoare de încă 9,6 milioane de euro.
Pentru asigurarea sumelor de bani pentru finanţarea acestor lucrări autorităţile sucevene intenţionau să realoce fondurile obţinute prin creditul angajat la Deutche Bank din sumele necheltuite din programul de aducţiuni de gaze naturale după ce pentru aducţiunile de gaze naturale s-au alocat 27,5 milioane de euro, dar s-au cheltuit 11,5 milioane de euro, întrucât din cei 233 de kilometri de conductă magistrală de înaltă presiune prevăzuţi în proiect s-au executat lucrări pe o lungime de 101 kilometri.
Pentru realizarea investiţiilor în cadrul proiectului judeţean de utilităţi, Consiliul Judeţean Suceava a obţinut un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutche Bank A.G. Londra, cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut. Acesta prevede rambursarea creditului în 25 de ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani şi cu o dobândă de 3,97%, la care se adaugă rata EURIBOR. Comisionul de aranjare a fost negociat la 1,05%, iar comisionul de neutilizare la 1,5%.
Intră acum și în grupul de