Intră acum și în grupul de
Laboratoarele sucevene nu au bani decât pentru analizele prescrise în regim de urgenţă, în general pentru gravide şi copii sub un an, restul pacienţilor trebuind să aştepte până în septembrie sau octombrie sau să-şi plătească analizele din propriul buzunar.
Printre laboratoarele importante din judeţ, în sensul criteriilor de evaluare şi implicit al fondurilor alocate prin contractul cu Casa Asigurărilor de Sănătate se numără şi Synevo. Reprezentanţii acestuia spun că, din păcate, situaţia de acum nu poate fi evitată, de vreme ce fondurile alocate pentru analizele medicale sunt cu 40 la sută mai mici faţă de anul trecut şi de la o lună la alta tot scad, iar Casa de Sănătate Suceava împarte puţinul primit de la Bucureşti. Cei de la Synevo spun că în ianuarie au avut 450 de milioane de lei vechi, în iunie 220 de milioane şi în august 90 de milioane, de aceea vor rezolva doar „urgenţele şi gravidele”.
Dacă în anii trecuţi, când s-a derulat şi programul naţional de sănătate, laboratoarele şi-au extins activitatea şi au făcut investiţii serioase în dotări, în acest an deja încep să renunţe la o parte din personal pentru a face faţă cheltuielilor. Primii la care au renunţat au fost cei din personalul administrativ, dar sunt laboratoare care au suspendat contractele chiar cu medici şi asistente.
Dacă anul trecut, pentru analize de laborator, radiologie şi imagistică judeţul Suceava a avut 5,41 milioane de lei, anul acesta a primit doar 4,4 milioane lei. În plus, în absenţa bugetului, pe primele patru luni ale anului contractele cu laboratoarele s-au derulat pe baza unor acte adiţionale la contractele de anul trecut, iar când a venit bugetul s-a constatat că în cele patru luni s-a consumat 47,6 la sută din buget. Ce a rămas s-a împărţit între furnizorii de servicii cu care CAS are contract, pe baza unor criterii strict reglementate.
Pentru ca sucevenii să aibă acces asigurat la investigaţii în situaţii de urgenţă, CAS Suceava şi Colegiul Medicilor au stabilit un set de analize recomandate, iar laboratoarele trebuie să păstreze o cotă din banii alocaţi în scopul menţionat.
Presiunea din partea populaţiei şi banii mai puţini fac ca această directivă să nu fie respectată în totalitate de laboratoare, deşi nerespectarea clauzelor contractuale poate duce la rezilierea contractelor.
Singura categorie în care sumele de bani au crescut uşor faţă de anul trecut o reprezintă radiologia şi imagistica medicală – investigaţii la computer tomograf, RMN, ecografii, indispensabile în cazurile de urgenţă. Mai trebuie spus că, în acest an, pentru prima oară la evaluarea furnizorilor de servicii medicale paraclinice, au câştigat puncte în plus laboratoarele care au preţuri mai mici pe întreg setul de analize.
Conform CAS Suceava, cel mai bun punctaj l-a avut Dorna Medical, urmat de laboratorul medicilor Moga şi Groza din Policlinica Areni, Biotest Suceava şi Synevo Suceava.
Intră acum și în grupul de