Intră acum și în grupul de
Potrivit ministrului Sănătăţii, Ion Bazac, numărul unităţilor spitaliceşti trebuie redus cu aproape două treimi. În momentul de faţă, există peste 130.000 de paturi de spital în toată ţara, ceea ce înseamnă unul la 166 de români. Spitalele ar trebui să rămână cu aproximativ 45.000 de paturi. De altfel, şi un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de la începutul anului arăta că în România avem 6 paturi la o mie de locuitori, în timp ce media europeană este de doar 4 la o mie de locuitori.
În România există 431 de spitale pentru 22 de milioane de români. În judeţul Suceava avem peste 3.000 de paturi în 11 spitale de stat şi un spital particular: Spitalul Judeţean Suceava, Spitalul Rădăuţi, Fălticeni, Municipal Câmpulung Moldovenesc, Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc, Spitalul Vatra Dornei, Gura Humorului, Orăşenesc Siret, Psihiatrie Siret, Solca şi Spitalul Particular „Bethesda” Suceava. Pe lângă acestea, în judeţ mai funcţionează cinci centre medico-sociale – la Dumbrăveni, Mălini, Vicov, Zvoriştea şi Broşteni.
Dacă unele spitale deservesc puţini locuitori şi prin urmare, paturile rămân libere, există şi multe situaţii în care pacienţii împart acelaşi pat.
La Spitalul Judeţean Suceava puţine sunt secţiile care nu au un grad mare de acoperire. În schimb, secţii precum Pediatria, Boli infecţioase şi Cardiologia aproape că nu cunosc momente de respiro, iar dacă apar, sunt pentru scurtă durată. Îmbolnăvirile în rândul copiilor duc la un nivel crescut al spitalizărilor în secţia de Pediatrie.
Şi secţia de Boli Infecţioase funcţionează de cele mai multe ori la capacitate maximă. Potrivit şefei secţiei, doctorul Corina Stănescu, de multe ori s-a evitat cazarea pacienţilor câte doi în pat, deoarece „s-a refuzat acest tip de promiscuitate.” Pacienţii au fost investigaţi şi au primit tratament la domiciliu – cazurile unde se poate, iar pacienţii cronici au fost programaţi.
Situaţia nu este la fel de fericită în secţia de Cardiologie, care este mai tot timpul aglomerată, pacienţii fiind nevoiţi să stea şi câte doi în pat, ce-i drept pe perioade scurte de timp.
Pe lângă pacienţii care sunt internaţi prin Urgenţe – cazurile acute, sunt şi cei care sunt internaţi pe bază de programare şi pacienţii ambulatorii care sunt internaţi pe timpul zilei, internările de zi. Fiecare secţie îşi planifică paturile alocând un număr de paturi pentru cazurile care se internează din Urgenţe – cazurile acute, pentru bolnavii cronici şi pentru internările de zi. Pentru internarea de zi vin bolnavii care au nevoie de tratament şi investigaţii fără să necesite asistenţă medicală continuă pe timpul nopţii, dar asta înseamnă că au nevoie de un pat pe timpul zilei. De multe ori medicii sunt nevoiţi să recurgă la jonglerii pentru a-şi caza bolnavii, să cazeze pacienţii câte doi în pat, chiar dacă numai pentru câteva ore.
Cât priveşte măsurile de reducere a paturilor, acestea au tot fost puse în aplicare. De exemplu, în urmă cu 2 ani DSP Suceava a luat măsura reducerii a 179 de paturi în spitalele sucevene în funcţie de indicatorii de performanţă realizaţi, adresabilitatea, utilizarea eficientă a resurselor materiale şi financiare, posibilităţile de dotare şi spaţiu.
Nimic nu se mai aude în ultima perioadă de construirea noului spital de la Fălticeni, construcţia veche de peste 100 de ani fiind în pericol de prăbuşire. Finanţarea acestuia a fost cuprinsă în proiectul de buget din acest an. Spitalulul ar trebui să aibă 430 de paturi, disponibile pentru cei aproximativ 150.000 de locuitori din zona şi o valoare estimată actualizată de peste 18 milioane de lei.
Pentru anul 2009, MS propunea alocarea sumei de un milion de lei, ce ar permite organizarea achiziţiilor publice şi demararea lucrărilor, astfel încât investiţia să fie continuată în anii următori, maximul investiţional urmând a fi în anii 2010 – 2011, când suma cumulativă prevăzută este de peste 10 milioane de lei.
Intră acum și în grupul de