DCCPN Suceava caută soluţii pentru ca romii să nu mai vandalizeze biserica Sf. Cruce din Pătrăuţi


Intră acum și în grupul de

Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional (DCCPN) Suceava va iniţia o întâlnire cu preoţii ortodocşi, romano-catolici şi neoprotestanţi, pentru a realiza un parteneriat privind protejarea Bisericii Sf. Cruce de la Pătrăuţi, aflată în patrimoniul UNESCO, după ce romii din localitate intră în curte consumă alcool, fac mizerie şi scrijelesc zidurile bisericii.

Directorul DCCPN Suceava, Daniel Hrenciuc, crede că numai intervenţia preoţilor îi poate lămuri pe romii de la Pătrăuţi să lase în pace monumentul de acolo. „Romii sunt neoprotestanţi şi trebuie să vorbim cu cineva care are autoritate asupra lor. Sunt multe probleme care pot fi rezolvate de preoţi. Voi avea o întâlnire şi cu mediatorul pentru romi şi sper ca prin intermediul liderilor să găsim soluţii, fiindcă monumentele trebuie păzite şi îngrijite”, a declarat Daniel Hrenciuc.

Potrivit acestuia, romii care locuiesc în vecinătate vin în curtea bisericii fiindcă monumentul nu este păzit, angajarea unui paznic nefiind. Parohul bisericii, Gabriel Herea a făcut demersuri către Poliţie, dar paza trebuie asigurată de jandarmi dar, din nefericire nu este asigurată şi finanţarea prin lege.

„Trebuie modificată legislaţia prin hotărâre de Guvern, pentru ca jandarmii să fie plătiţi”, a precizat Daniel Hrenciuc.

Biserica Sf. Cruce a fost construită în 1487 şi este cea mai veche biserică păstrată dintre ctitoriile lui Ştefan cel Mare, totodată fiind şi cel mai vechi lăcaş de cult ortodox. Valoarea deosebită este dată şi de faptul că s-a păstrat şi pictura exterioară şi interioară a bisericii, de asemenea cea mai veche din Moldova.

Preotul s-a plâns că romii care locuiesc în vecinătate nu ţin cont de nimic şi intră în curtea acestea ca pe maidan, consumă alcool, fac mizerie şi scrijelesc zidurile bisericii.


Intră acum și în grupul de