Intră acum și în grupul de
În urmă cu trei săptămâni Centrul Social Maria Ward din Rădăuți se regăsea într-o situație dificilă generată de criza cauzată de COVID-19. Pe de o parte, proviziile asociației erau epuizate iar, pe de altă parte, finanțatorii acesteia din străinătate au transmis că nu mai pot sprijini financiar activitățile desfășurate aici.
„De peste 25 de ani funcționăm în inima municipiului Rădăuți și urmărim prevenirea abandonului școlar și familial în rândul copiilor proveniți din medii defavorizate. Aceasta este misiunea noastră și credem cu tărie că doar prin educație putem asigura copiilor un viitor mai bun. Însă, pandemia generată de COVID-19 a iscat o altă problemă socială,” spune Sora Felicitas Butacu, coordonatoarea Centrului Social Maria Ward.
Foarte multe persoane au venit la poarta centrului și au cerut ajutor, cu precădere cei care lucrează ca zilieri, părinți ai copiilor care beneficiază de serviciile asociației și nu numai, bătrâni singuri și alte persoane aflate în dificultate și care în aceste vremuri nu își pot asigura traiul:
„Oamenii au venit să ne ceară de mâncare. Ne simțeam asemenea femeilor care după moartea lui Isus erau preocupate <<cine va da la o parte piatra de la mormânt?>>. Așa și noi ne întrebam cine va da de mâncare acestor oameni. Ne-a îngrijorat ideea că suntem în ipostaza de a închide total activitatea centrului. Acest lucru nu era și în continuare nu este un scenariu de dorit,” continuă Sora Felicitas.
Pentru a se adresa imediat acestei probleme sociale cauzate de COVID-19, Centrul a lansat un strigăt de ajutor pe rețelele sociale căruia i-au răspuns cu generozitate foarte mulți oameni de bine, atât din România cât și din străinătate. Prin contribuția tuturor donatorilor cu inimă mare, firme și persoane fizice, în doar 10 zile, s-au strâns fonduri în valoare de aproximativ 21.000 de euro și aproape 5 tone de alimente, alături de produse speciale pentru bebeluși, dar și produse de igienă și de curățenie. De acestea au beneficiat deja peste 150 de familii din Rădăuți, Volovăț, Burla și din Frătăuții Noi.
„Dorim să mulțumim tuturor donatorilor care au fost solidari și care au înțeles că cei mai vulnerabili membri ai comunității au nevoie să simtă siguranță și să știe că nu sunt singuri și nu sunt abandonați de către semenii lor,” a spus Sora Felicitas. „Vom continua să acordăm sprijin împreună cu echipa noastră de voluntari. Resursele disponibile la acest moment acoperă necesarul pentru următoarele trei săptămâni,” a continuat aceasta.
Centrul Social Maria Ward urmărește ca după încheierea stării de urgență să își reia activitățile uzuale cu copiii. Întrucât sursele de finanțare din străinătate nu mai reprezintă de mult o certitudine, Centrul a inițiat încă de anul trecut un proiect de autofinanțare ce constă în construcția unei făbricuțe pentru producția de conserve: „Dorim să fim sustenabili în activitatea noastră și să ne bazăm pe mijloace de autofinanțare. Din cauza tuturor împrejurărilor actuale, acest proiect stagnează. Când situația o va permite, vrem să reluăm lucrările de dezvoltare și de construcție a fabricii. Facem, în acest sens, încă un apel la bunăvoința comunității locale pentru a ne ajuta în acest demers,” a precizat Sora Felicitas.
Cine dorește să sprijine Centrul Social Maria Ward o poate face prin donații în bunuri, aduse la sediul din centrul municipiului Rădăuți de pe Strada Oltea Doamna, nr. 7, sau prin transfer bancar în conturile deschise la Banca Transilvania pentru Asociația I.S.E.A.:
– Cont lei: RO61BTRL06101205I84616XX
– Cont euro: RO36BTRL06104205I84616XX
SWIFT: BTRL RO 22XX, CIF: 24234750
Intră acum și în grupul de