Intră acum și în grupul de
După ce s-a stabilit că perimetrul Curtea Domnească este proprietate a municipiului Suceava, administraţia a decis restaurarea acesteia. „La nivel de Direcţie, s-a primit un proiect de parc arheologic. Acesta va valoriza Suceava. Va arăta că Suceava este o Cetate, alături de Târgovişte. Este un brand ce trebuie promovat”, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional (DCCPN) Suceava, Daniel Hrenciuc.
Potrivit acestuia, ultimii bani primiţi pentru acest obiectiv au fost acum 7 ani, mai exact în anul 2002, şi au fost în sumă de 200 milioane de lei vechi. „De atunci, nu s-a mai primit nimic, aşa că Restaco, firma de restaurare, nu a mai făcut nimic”, a explicat Daniel Hrenciuc.
Şeful DCCPN Suceava a precizat că acest parc va deveni centrul civic al Sucevei. „Atenţia administraţiei va fi concentrată acolo şi va accentua foarte mult ideea de cetate de scaun”, a menţionat Daniel Hrenciuc, adăugând că banii vor veni printr-un proiect.
Parcul arheologic Curtea Domnească presupune realizarea unui complex vizitabil emblematic ce va pune în valoare întregul sit, în principal ruinele palatului domnesc datând din a doua jumătate a secolului al XV-lea – epoca Ştefan cel Mare. Totodată, se propune transformarea şantierului arheologic de la Curtea Domnească într-un Şantier Şcoală, obiectiv adresat publicului interesat în ideea de a transmite acestuia interesul şi grija deosebită pentru valori aparţinând patrimoniului cultural naţional, imobil datând din perioada de maximă înflorire a civilizaţiei urbane medievale româneşti de la est de Carpaţi.
Proiectul presupune pe lângă lucrări de conservare şi restaurare a ruinelor, pentru închiderea volumetrică a careului curţii, a unui corp nou cu funcţii de tip cultural- spaţii moderne în „haină medievală”, dar şi amenajarea unui parcurs de vizitare către „punctele fierbinţi” de cercetare arheologică.
Intră acum și în grupul de