Intră acum și în grupul de
Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, asigurate sau nu, femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, au posibilitatea de a beneficia de consiliere şi consult gratuit la un medic specialist de obstretică şi ginecologie, în vederea depistării precoce a cancerului de col uterin. Este vorba despre un program de screening pentru cancerul de col uterin, scopul fiind prevenirea şi combaterea acestei afecţiuni maligne, care în cele mai multe cazuri nu are simptomatologie, iar când aceasta apare, deja este în stadii avansate, cu şanse reduse de vindecare.
Obiectivele specifice ale acestui program sunt depistarea bolii în stadii cât mai incipiente, atunci când şansa de vindecare este crescută şi urmărirea şi îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către serviciile de specialitate. Depistarea precoce activă a cancerului de col uterin se va face prin metoda frotiului cervico-vaginal Babeş- Papanicolau, o metodă noninvazivă şi specifică depistării cancerului de col uterin.
Testarea se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 ani, numai dacă acestea au ultimele trei examene citologice Babeş–Papanicolau normale.
Programul de screening pentru cancerul de col uterin durează patru ani, interval în care femeile vor face trei teste Babeş -Papanicolau, iar dacă toate trei ies negativ, atunci sucevencele sunt excluse din categoria cu risc. Sucevencele trebuie mai întâi să se prezinte la medicul de familie, care le va spune care sunt paşii ce trebuiesc urmaţi.
Ministerul Sănătăţii are în vedere şi un program de depistare precoce a cancerului de sân, adresat femeilor de peste 40 de ani, care vor fi chemate în spitale pentru a face o mamografie.
Multe sucevence ajung să afle că suferă de o formă de cancer mult prea târziu, când indiferent de tratament, boala devine incurabilă. Motivul este lipsa controalelor medicale regulate şi lipsa informării. Spre exemplu, cancerul de col uterin, cancerul de sân sau orice altă formă de cancer devine curabil dacă pacientul este diagnosticat la timp, în stadiile 0 şi I ale cancerului. Situaţia este cu totul alta dacă diagnosticul este pus în stadiile II, III şi IV ale bolii, când devine incurabilă.
Majoritatea sucevencelor care au fost depistate, anul trecut, cu cancer în forma avansată a bolii, au avut forma incurabila. Mai exact, din 121 de paciente cu cancer de sân depistate anul trecut doar 34 au fost tratabile şi din 96 cazuri de cancer de col uterin, 30 au fost curabile.
Totodată, conform datelor centralizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, în urma unui screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, din 1.012 femei investigate, 22 au fost depistate cu suspiciune de cancer. Pentru patru sucevence, diagnosticul de cancer s-a confirmat, două în stadiu 0 şi două în stadiul I. Dintre femeile cu afecţiuni ginecologice, respectiv 2.715 femei investigate în cabinetele de specialitate, 47 au fost suspecte de cancer, din care 12 erau în stadiul 0, şapte în stadiul I şi una în stadiul II.
Intră acum și în grupul de