Intră acum și în grupul de
În judeţul Suceava nu există nici un medic care să nu fi reuşit să acumuleze un punctaj minim obligatoriu în programul de educaţie medicală continuă, respectiv 200 de credite în decurs de cinci ani. În aceste condiţii, cei aproximativ 900 de medici din judeţul Suceava şi-au păstrat dreptul de liberă practică, dovedind că s-au pus la curent cu noutăţile în specialitatea lor.
Colegiul Medicilor din România i-a obligat pe doctori să urmeze un program de educaţie medicală continuă, care constă în participarea la cursuri sau manifestări ştiinţifice, precum şi în publicarea de materiale ştiinţifice medicale sau simpla consultare a unui număr de publicaţii acreditate în ţară ori în străinătate.
Condiţia a fost impusă deoarece s-a apreciat că este în interesul pacienţilor ca medicii lor curanţi să fie informaţi cu privire la ultimele descoperiri, tehnici sau tendinţe din specialitatea pe care o au.
Dacă nu demonstrau că s-au perfecţionat, de la începutul acestei luni medicii îşi pierdeau dreptul de a profesa.
Cât privesc medicii pensionari din judeţ care îşi continuă activitatea, nu-şi pot practica meseria fără un aviz anual emis de Colegiul Medicilor Suceava, în baza certificatului de sănătate, care atestă faptul că sunt apţi să practice medicina. Această categorie de medici trebuie să adune 40 de puncte de la un an la altul.
O parte din manifestările ştiinţifice au loc în ţară sau în străinătate, iar pentru a participa la ele, medicii trebuie să scoată bani grei din buzunar. În schimb, unele dintre aceste activităţi medicale sunt organizate chiar pe plan local şi sunt gratuite.
De exemplu, cadrele medicale şi sanitare din Suceava au posibilitatea de a fi instruiţi, în mod gratuit, să utilizeze calculatoarele şi, mai mult, beneficiază de credite privind perfecţionarea, la finalul cursurilor. Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) colaborează în cadrul unui proiect cu finanţare europeană, prin care 200 de medici şi asistenţi medicali, laboranţi, chimişti, operatori ambulanţă, personal al DSP, se instruiesc gratuit în domeniul calculatoarelor şi în managementul sistemului de sănătate publică.
Cursurile sunt recunoscute şi creditate de organizaţiile profesionale din România: Colegiul Medicilor din România cu 60 credite EMC, Colegiul Medicilor Dentişti din România cu 18 credite, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România cu 15 credite.
Intră acum și în grupul de