Intră acum și în grupul de
Curtea Domnească din zona centrală a municipiului Suceava, în prezent şantier arheologic, va fi amenajată pentru vizitare şi totodată va fi restaurată pentru a arăta la fel ca în perioada domniei voievodului Moldovei, Ştefan cel Mare. Cel puţin, acesta este proiectul pe care doresc autorităţile locale sucevene să îi pună practică în perioada următoarea.
Edilul-şef al Sucevei, Ion Lungu a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă că împreună cu arheologi şi un arhitect au fost stabiliţi paşii ce vor trebui făcuţi pentru punerea în valoare a acestui monument istoric care în prezent este şantier arheologic împrejmuit cu un gard din tablă, imaginea oferită fiind una dezolantă. Primarul a arătat că va fi înlocuit gardul cu unul transparent, vor fi stabilite trasee de vizitare cu însoţitor şi va fi montat în interior un sistem de iluminat public. „În primul rând vom face ca situl arheologic să fie vizitabil după care vom începe un program de restaurare pentru ca acest monument istoric, Curtea Domnească, să arate la fel ca în perioada lui Ştefan cel Mare”, a explicat Ion Lungu.
El a mai precizat că Primăria Suceava va face un parteneriat cu Consiliul Judeţean Suceava pentru a depune împreună un proiect de restaurare a Curţii Domneşti prin Programul Operaţional Regional, axa 5.1. „Sperăm să obţinem finanţare pentru acest proiect la mijlocul anului viitor după realocarea fondurilor din POR între axe”, a mai spus primarul. El a arătat că acest monument istoric trebuie să devină, alături de Cetatea de Scaun a Sucevei, alt obiectiv ce va fi restaurat prin POR, unul din principalele obiectivele turistice din municipiu.
Construcţiile din complexul ce formează Curtea Domnească au fost edificate pe parcursul secolelor XIV – XV, fiind începute în timpul domniei lui Petru I Muşat, continuate de Alexandru cel Bun, iar în timpul domniei lui Ştefan cel Mare au fost refăcute din piatră şi cărămidă.
Intră acum și în grupul de