Intră acum și în grupul de
În condiţiile în care pentru acoperirea serviciilor medicale spitaliceşti din judeţul Suceava sunt necesare 400 miliarde de lei vechi, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava a primit o suplimentare a bugetului pentru unităţile spitaliceşti de numai 42 miliarde de lei vechi. Până la alocarea acestei „fărâme” de bani, sumele de care dispuneau spitalele mai ajungeau doar până la jumătatea lunii octombrie.
În aceste condiţii conducerea CAS Suceava spune că cei 4.218.000 de lei împreună cu sumele recontractate de pe lunile noiembrie şi decembrie, ajung să acopere integral necesarul pentru luna octombrie, „rectificarea bugetară fiind absolut necesară”.
Conducerea CAS a trimis adresă către toate spitalele, cerându-le propunerile bugetare de care au nevoie, pentru ca apoi CAS să le distribuie sumele în funcţie de necesităţi, însă prioritatea este asigurarea cheltuielilor salariale.
Potrivit conducerii CAS Suceava, până la această dată s-a achitat spitalelor din judeţ contravaloarea serviciilor medicale conform contractelor încheiate şi s-a plătit inclusiv lichidarea lunii august şi o parte din avansul lunii septembrie, conform graficului de finanţare stipulat în contract”.
Suma totală solicitată CNAS de CAS Suceava, săptămâna trecută, este de 80.000.000 lei, din care 40.000.000 lei sunt necesari pentru acoperirea serviciilor medicale spitaliceşti, 25.168.000 lei pentru medicamente compensate şi gratuite, 5.800.000 lei pentru medicina de familie, 201.000 lei pentru asistenţa medicală stomatologică, 5.058.000 lei pentru serviciile medicale paraclinice -analize medicale, computer tomograf (CT), RMN, 530.000 lei pentru centrele de recuperare, 3.200.000 lei pentru Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi 20.000 lei pentru îngrijiri la domiciliu.
„Bugetul suplimentar solicitat pentru spitale, de 40 milioane lei, este absolut necesar pentru asigurarea nivelului de finanţare în trimestrul al IV-lea, la fel cu cel din trimestrul III. La nivelul CAS Suceava vom renegocia contractele cu spitalele pentru a contracta cea mai mare parte a sumelor din lunile noiembrie şi decembrie în luna octombrie, pentru a asigura astfel finanţarea spitalelor pentru prima jumătate a lunii octombrie” arăta miercuri, Cristina Iordăchel, preşedintele director al CAS Suceava.
Joi, conducerea DSP Suceava, preciza că pentru trimestrul IV nu se pot acoperi cheltuielile decât în procent de 22 % pentru Spital Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, Spitalul Municipal Rădăuţi 4,9 , Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc 1,8, Spitalul Municipal Fălticeni 3,78 %,
Spitalul Municipal Vatra Dornei 0,45%, Spitalul Orăşenesc Gura Humorului 18,7%, Spitalul Orăşenesc Siret 3,87%, Spitalul Psihiatrie Siret 0,61%, Spitalul Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc 6,23 , Spitalul Boli Cronice Solca 2,09.
Intră acum și în grupul de