Intră acum și în grupul de
În nord – estul României, cum de altfel şi în celelalte regiuni ale ţării noastre, dialogul social între angajat şi angajator sau între populaţie şi autorităţile centrale şi locale este un lucru absolut necesar, dar deocamdată rămas un vis frumos. Plecând de la această problemă, sindicatul „Prometeu” al SC Termica SA, în parteneriat cu Blocul Naţional Sindical şi Consorţiul ABN – A&B Network Sociale din Perugia – Italia au demarat un proiect intitulat „Iniţiative ale partenerilor sociali din regiunea Nord-Est”.
Partenerii proiectului au întocmit, în baza chestionării a peste 1000 de oameni, angajaţi şi angajatori, din judeţele Bacău, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Vaslui şi Suceava un raport de cercetare din care s-a desprins o concluzie tristă.
„Mare parte dintre angajaţii partenerilor sociali nu cunosc să existe în regiune sau în localitate un dialog social. Autorităţile locale, cele centrale şi organizaţiile patronale tratează subiectul cu superficialitate şi asta ne va costa în viitor”, a afirmat Ilie Gheorghe, vicepreşedinte BNS.
Pe baza raportului de cercetare, deja publicat, se va întocmi şi un „Ghid practic de promovare a dialogului social”, ce se va distribui gratuit în peste 5000 de exemplare.
Cofinanţat din fonduri europene, proiectul îşi propune iniţial pregătirea unui număr de 50 de secretari sindicali de întreprinderi (ocupaţie atestată de Ministerul Munci şi Ministerul Educaţiei şi Cercetări), în stare să susţină dialogul social cu angajatorii şi reprezentanţii guvernului în funcţie de noua conjunctură socială.
„Avem nevoie de lideri de sindicat care să cunoască tehnici noi de dialog cu partenerii, cu o bună pregătire juridică, care să poată susţine negocierile în cunoştinţă de cauză”, a declarat Iordănel Secrieru, liderul Sindicatului „Prometeu”.
Formarea se va desfăşura în cadrul Centrului de training ce se va deschide în vecinătatea bazei sportive de lângă Colegiul Tehnic „Petru Muşat” începând din primăvara anului viitor.
Intră acum și în grupul de