Intră acum și în grupul de
Atât autorităţilor locale cât şi populaţia din zonele perimetrelor miniere au făcut o serie de sesizări către APM Suceava, privind riscul pe care în au iazurile de decantare în actualele condiţii climatice. Fostele perimetre miniere aprţinând societăţii Minbucovina, ce a intrat în procedură de faliment, ar putea fi preluate de autorităţile locale şi ecologizate prin accesarea unor programe cu finanţare europeană.
Comisariatul Regional al Gărzii de Mediu Suceava a constatat că la iazul de decantare Călimani nu au fost respectate documentele privind realizarea investiţiilor. Potrivit acordului de mediu, de la începutul lunii iunie 2008 trebuia făcută monitorizarea lunară a iazului, a calităţii apei deversate de la suprafaţa iazului ceea ce nu s-a întâmplat. Deşi iazul a fost închis, acolo trebuie făcute lucrări de ecologizare.
Probleme sunt şi la iazul de decantare Tărnicioara. Recent, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava a solicitat societăţii Minbucovina SA Vatra Dornei situaţia iazului de decantare Tărnicioara, mai exact gradul de securitate a lucrărilor efectuate.
Iazul de decantare Tărnicioara este un iaz de vale, amplasat pe teritoriul comunei Ostra şi inclus în perimetrul Carierei Ostra, al cărei închidere a fost aprobată în 2004. Lucrările de punere în siguranţă şi ecologizare a iazului de decantare au început în 2008, proiectul de închidere fiind întocmit de SC ICPM Baia Mare iar titular şi beneficiar al proiectului este SC CONSERVMIN SA Bucureşti.
MINBUCOVIA, administratorul din acel moment al iazului de decantare a predat către CONSERVMIN amplasamentul, iar acesta din urmă către constructorul desemnat pentru execuţia lucrărilor, respectiv COMINCO Bucureşti.
Potrivit Minbucovina, pe perioada executării lucrărilor întreaga răspundere cu privire la monitorizarea depozitului de steril şi gestionarea situaţiilor de urgenţă revine constructorului. Firma dorneană menţionează că nu deţine date cu privire la gradul de securitate a lucrărilor executate şi a iazului de decantare în ansamblu.
Trebuie precizat că Ministerul Economiei, cel care trebuie să deconteze lucrările a dat bani pe bucăţi, astfel că lucrările nu au fost executate în totalitate. Situaţia este şi mai incertă acum pentru că Ministerul Economiei nu mai are bani să continue lucrările.
Intră acum și în grupul de