Intră acum și în grupul de
Până la sfârşitul lunii, cadrele didactice sucevene sunt consultate de către sindicatele din învăţământ, printr-un referendum cu privire la greva generală anunţată pentru 16 noiembrie a.c. Fiecare dascăl sucevean va răspunde afirmativ sau negativ la întrebarea „Sunteţi de acord cu greva?”, urmând ca la finalul lunii octombrie, în şedinţă ordinară, să se prezinte rezultatele referendumului, care vor fi apoi comunicate federaţiilor.
Potrivit liderului Sindicatului „Bucovina” Rădăuţi, Gheorghe Şorodoc, fiecare grupă sindicală va aduce rezultatele referendumului după consultarea maselor şi funcţie de decizia federaţiei, este posibilă intrarea în grevă generală cu o săptămână înainte de alegerile prezidenţiale, pe 16 noiembrie, pentru o perioadă nedeterminată.
O altă formă de protest este trecerea notelor elevilor în caietele personale ale profesorilor şi nu în cataloage. „Noi trecem totuşi notele în catalog, dar cu creionul, nu cu stiloul, aşa ne va fi mai uşor în cazul în care se revine asupra deciziei”, ne-a spus o profesoară de la un prestigios colegiu din municipiul Suceava.
Colegiul Naţional al Liderilor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ a hotărât că până în data de 6 noiembrie se va desfăşura un referendum în rândul membrilor de sindicat ai federaţiei, pentru a-şi exprima opţiunea în vederea declanşării grevei generale pe termen nelimitat, începând cu data de 16 noiembrie.
Acest demers a fost propus şi federaţiilor componente ale Alianţei Bugetarilor. Potrivit articolului 49 din proiectul Legii salarizării unitare, la trei zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial se abrogă mai multe articole din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificările şi completările ulterioare. Aceste articole fac referire la indemnizaţia pentru personalul didactic care are reşedinţa sau domiciliul în mediul rural sau în localităţi izolate, gradaţia de merit, salariul de merit, sporul de stabilitate, sporul pentru suprasolicitare neuropsihică, indemnizaţiile pentru personalul de conducere, de îndrumare şi de control şi alte stimulente prevăzute în contractul colectiv de muncă.
În acest context, FSLI ameninţă cu declanşarea oricăror forme de protest pentru a determina clasa politică să elimine aceste prevederi din legea de salarizare unică pentru bugetari.
La Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ sunt afiliate Sindicatul Liber şi Independent „Bucovina” Rădăuţi- cu 60 de grupe sindicale ce numără 2.605 membri, Sindicatul Liber din Învăţământ zona Câmpulung Moldovenesc cu 650 membri, Sindicatul Judeţean din Învăţământ „Spiru Haret” Suceava cu cca. 6000 de membri.
Intră acum și în grupul de