Intră acum și în grupul de
Inspectorii sanitari suceveni efectuează zilele acestea un amplu control în magazinele din judeţ pentru a opri de la comercializare sare neiodată, cea folosită la murături. Potrivit DSP Suceava, Ministerul Sănătăţii a trimis o avertizare şi solicită o anchetă privind comercializarea de sare neiodată importată din Ucraina. Ludovic Abiţei, cel care deţine atât funcţia de conducere interimară a DSP Suceava, cât şi cea de director coordonator adjunct pentru control în sănătate publică, ocupată prin concurs, a precizat luni, în cadrul unei conferinţe de presă că, nu doar din Ucraina provine sarea neiodată ci şi ţară deoarece sunt şi producători interni ce nu respectă iodarea acestui produs.
Inspectorii suceveni vor verifica în magazine dacă se comercializează acest produs urmând a se trimite la minister un raport cu neregulile constatate.
Comercializarea sării neiodate la pungi de 1kg, în magazine este interzisă, singura derogare acceptată fiind vânzarea acestora în lanţurile de farmacii naturiste de tip Plafar, în pachete de 0,5 kg, pentru persoanele ce suferă de afecţiuni tiroidiene şi nu pot folosi sare iodată.
Ludovic Abiţei a declarat că este interzisă folosirea sării neiodate în consumul uman şi la fabricarea pâinii, măsura fiind luată ca urmare a solului sărac în iod, plantele neputând extrage acest element astfel se întâlneşte o carenţă. „La noi se foloseşte mult această sare la murături. Gospodinele ştiu foarte bine că, dacă se pune sare cu iod în murături acestea se înmoaie şi nu mai sunt bune. Iodul distruge bacteriile ce provoacă fermentarea şi implicit murarea. Sare neiodată se foloseşte şi în industria laptelui. Dacă s-ar pune sare cu iod s-ar distruge germenii şi nu s-ar mai obţine iaurturile. Dar, în consumul uman iod este necesar, cu excepţia celor cu afecţiuni ale tiroidei, unde nu este recomandat.” a afirmat şeful DSP Suceava, adăugând că gospodinele vor trebui să cumpere sare fără iod de la farmacii.
De asemenea, sare neiodată se mai poate găsi vrac, în depozitele en-gros pentru producătorii ce fabrică produse ce necesită fermentarea.
Măsura de interzicere a comercializării sării fără iod nu este una recentă, ci a fost luată cu mai mulţi ani în urmă. Cei găsiţi vinovaţi riscă amenzi de la 1.000 la 10.000 lei, dar inspectorii sanitari vor cere în primă instanţă retragerea de la comercializarea a produsului, pentru a putea fi scos din gestiune.
Intră acum și în grupul de