Intră acum și în grupul de
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a solicitat directorilor şi dascălilor din unităţile de învăţământ publice şi private să respecte cu stricteţe planul special de monitorizare, prevenire şi acţiune în cazul îmbolnăvirilor, recomandat de Ministerul Sănătăţii, după ce virusul AH1N1, responsabil de apariţia gripei porcine, este tot mai virulent.
Purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, bioinginerul medical Adrian Popescu, a avertizat joi, că măsurile sunt obligatorii explicând că planul prevede ca în fiecare unitate de învăţământ cadrele didactice să evalueze, zilnic, la prima oră de curs, starea de sănătate a elevilor din clasă, iar în cazul apariţiei simptomelor bolii să anunţe conducerea şcolii, părinţii elevului şi, în ultimă instanţă, Direcţia de Sănătate Publică.
La apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire prin gripă porcină, într-o clasă, se suspendă cursurile şcolare ale clasei respective pe o perioadă de şapte zile.
La apariţia a trei cazuri confirmate de îmbolnăvire prin gripă porcină, în clase diferite ale aceleiaşi instituţii de învăţământ, se suspendă cursurile şcolare ale instituţiei pe o perioadă de şapte zile.
Planul vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor, până la demararea campaniei de vaccinare din decembrie, şi limitarea răspândirii virusului în şcoli pe toată durata pandemiei.
Medicii estimează că patru milioane de români s-ar putea îmbolnăvi de gripă porcină, iar pentru 100.000 dintre ei boala s-ar putea dovedi fatală.
Specialiştii atrag atenţia că vremea rece este favorabilă apariţiei şi răspândirii virusului AH1N1, arătând că se aşteaptă ca odată cu sezonul rece numărul bolnavilor să crească.
În judeţ, ultimul caz de gripă porcină a fost confirmat chiar miercuri, de Institutul Cantacuzino, la un sucevean, în vârstă de 51 ani, sosit cu maşina personală din Olanda unde este rezident.
Avertizarea DSP nu este deloc lipsită de temei deoarece raportările medicilor şi ale punctelor Santinelă din judeţ, care monitorizează bolile sezonului rece, arată o creştere a infecţiilor respiratorii şi a pneumopatiilor acute. Săptămâna trecută, cei mai afectaţi au fost copiii cu vârste cuprinse între 1 şi 14 ani, astfel din cele 2446 de cazuri de infecţii respiratorii raportate din judeţ către Serviciul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, 1392 au fost copii. Acelaşi lucru s-a înregistrat şi la pneumonii şi bronhopneumonii, din cele 645 cazuri diagnosticate, 263 fiind la copii de 1-14 ani.
Intră acum și în grupul de