Intră acum și în grupul de
Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Ludovic Abiţei, a declarat într-o conferinţă de presă că lucrătorii de la frontiera cu Ucraina au primit mănuşi, măşti şi detergenţi pentru protejarea împotriva virusului AH1N1, responsabil de apariţia gripei de tip nou. „Ne-au trimis şi solicitări pentru vaccinuri, dar încă nu le avem. În punctele de frontieră, avem şi personal al nostru care intră în contact cu persoane ce vin din Ucraina, unde au existat şi cazuri de deces”, a precizat Ludovic Abiţei, cu menţiunea că închiderea graniţei poate fi hotărâtă doar la Bucureşti.
Luni după-amiază, secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel a anunţat că personalul care lucrează la graniţa cu Ucraina va fi vaccinat, iar campania va începe pe 26- 27 noiembrie.
România are un stoc suficient de 400.000 de doze de medicamente antivirale şi a mai solicitat 1.375.000 de doze.
„Vaccinarea va începe în luna noiembrie dată estimativă fiind 26-27 noiembrie. Vaccinarea se face cu Antigrip produs de Institutul Cantacuzino. Ministerul Sănătăţii a renunţat la achiziţia celor 1 milion de doze de vaccin din piaţă pentru că toate ofertele primite aveau ca termen de distribuţie anul 2010”, a declarat Adrian Streinu Cercel.
Acesta a spus că primele 1.300.000 doze vor fi utilizate pentru vaccinarea personalului medico-sanitar şi a elevilor şi studenţilor din cele două mari focare Iaşi şi Bucureşti. O parte din aceste două vor fi folosite pentru vaccinarea personalului care lucrează la graniţa cu Ucraina”, a menţionat secretarul de stat.
Prefectul Sucevei, Sorin Popescu a spus zilele trecute că Inspectoratul Judeţean al
Poliţiei de Frontieră Suceava, Birourile Vamale de Frontieră Siret şi Dorneşti, precum şi medicii veterinari din punctele de frontieră urmăresc ca persoanele care intră sau ies din România să fie informate asupra măsurilor de prevenire a bolii.
„Personalul din punctele de frontieră utilizează măşti de protecţie şi mănuşi de unică folosinţă. De la manifestarea virusului în România, la nivelul judeţului Suceava au fost permanent popularizate măsurile de prevenire ce pot fi luate de populaţie, prin pliante, afişe, participarea la emisiuni audio şi video. În acest context, am insistat ca toţi conducătorii instituţiilor din judeţul Suceava să reia măsurile de prevenire, atât pentru personalul din aparatul propriu, cât şi pentru cetăţenii cu care acesta intră în contact”, a mai declarat Sorin Popescu.
Nu în ultimul rând, acesta a recomandat sucevenilor să respecte sfaturile medicilor cu privire la modul de prevenire a îmbolnăvirilor, respectiv să se spele cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, să utilizeze batiste de unică folosinţă, de fiecare dată când tuşesc sau strănută, să evite, pe cât posibil, zonele aglomerate şi deplasarea în zonele în care au fost declarate focare de infecţie, să se prezinte la medicul de familie, imediat ce apar primele simptome de gripă.
Intră acum și în grupul de