Intră acum și în grupul de
Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Suceava a efectuat săptămâna trecută o serie de controale privind serviciile prestate la cabinetele de înfrumuseţare de pe raza judeţului Suceava, fiind controlaţi 39 operatori economici, la 34 dintre aceştia identificând abateri de la normele legale.
Comisarul superior Elena Oanea precizează că în saloane de cosmetică şi remodelare corporală se utilizează diverse aparate pentru tratament anticelulitic, aparate de electrostimulare, şi altele, care în dosarul tehnic întocmit de producător prezintă o serie de contraindicaţii în cazul anumitor afecţiuni- probleme cardiace, leziuni cutanate, tromboflebită, hiper sau hipotensiune arterială, varice, etc.
„S-a constatat că aceste contraindicaţii nu erau afişate la loc vizibil pentru consumatori şi nu exista nici o altă formă de atenţionare asupra pericolului pe care l-ar constitui tratamentul cu aparatul respectiv. În acest fel, fără a avea un istoric sau o stare prezentă a afecţiunilor clienţilor, se apreciază că operatorii prin utilizarea unor aparate din dotare pun în pericol sănătatea şi chiar viaţa consumatorilor. Pentru aceste abateri s-au aplicat două amenzi în cuantum de 10.000 fiecare, la două saloane din Suceava”, declară Elena Oanea.
La alte două saloane de coafură, comisarii suceveni au depistat tuburi de vopsea păr expirate. „Dincolo de faptul că prin expirare acestea nu mai au caracteristicile conforme, pot prezenta un pericol deoarece pot conduce la apariţia de afecţiuni dermatologice”, spune Elena Oanea arătând că s-a aplicat câte o amendă în cuantum de 3.000 lei fiecare.
Faptul că în saloane nu se eliberează bon de casă, sau că acesta este incomplet reprezintă o alta abatere depistata cu prilejul controalelor, astfel că s-au aplicat 3 amenzi în cuantum de 4.000 lei fiecare.
O altă practică incorecta este neafişarea/prezentarea la loc vizibil a listei serviciilor prestate şi a tarifelor aferente. În alte cazuri exista o listă cu tarifele practicate, dar aceasta nu este clară. „Astfel apar situaţii când se afişează, spre exemplu, un tarif pentru serviciul -Vopsit păr lung, în cuantum de X lei. La final clienta care a apelat la serviciile salonului constată că i se încasează o suma mai mare, uneori mult mai mare, explicaţia dată fiind că s-au adăugat costurilor operaţiunilor de spălare şi uscare păr. Ca şi cum clienta ar putea fi trimisă acasă cu vopseaua pe păr, sau cu părul ud. În alte situaţii sunt prezentate tarife minimale şi maximale fără a se explicita ce reprezintă, de fapt, cele doua preţuri. În mod normal trebuie ca lista cu tarife să fie explicită şi să precizeze cu exactitate tariful final al serviciului prestat” menţionează comisarul superior sucevean subliniind că aceste abateri s-au constatat la un număr de 16 saloane de coafură şi cosmetică din Suceava, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc aplicându-se amenzi în cuantum total de 19.300 lei.
„Având în vedere multitudinea de aspecte constate care contravin intereselor consumatorilor vom continua controalele în astfel de locaţii” declară Elena Oanea.
Aceasta mai precizează că, în urma controalelor s-au aplicat 18 avertismente şi un număr de 24 amenzi în cuantum de 39.250 lei.
Intră acum și în grupul de