Intră acum și în grupul de
Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Suceava este nemulţumită de modul incorect şi inechitabil în care Ministerul Finanţelor alocă bani. „Ministerul Finanţelor este pentru unii mumă pentru alţii ciumă”, a afirmat luni, în cadrul unei conferinţe de presă şeful DSP Suceava, Alexandru Lăzăreanu, precizând că instituţia pe care o conduce se confruntă cu probleme grave privind cheltuielile salariale.
Acesta a declarat că va cere Ministerului Sănătăţii ca medicii epidemiologi şi alţi salariaţi implicaţi în monitorizarea gripei porcine să nu plece în zilele fără plată, mai ales că instituţia se confruntă cu deficit de personal. „Avem un singur medic epidemiolog în instituţie. Dacă merge în concediu fără plată cine face anchetele epidemiologice? În 4 zile se poate îmbolnăvi jumătate din populaţie. Şi aşa nu le dăm ore suplimentare şi stau toată ziua în instituţie”, a spus Alexandru Lăzăreanu.
O situaţie dificilă se înregistrează la punctele de frontieră de la Vicşani şi Siret, unde angajaţii DSP lucrează în condiţii grele, peste program, în contextul gripei porcine, şi nu li s-au plătit orele suplimentare din ianuarie. El spune că acolo ar fi trebui să lucreze câte 5 oameni în fiecare punct, dar din cauza personalului insuficient lucrează 3 oameni la Vicşani şi 4 la Siret. Pentru că sunt sub necesarul
ce ar trebui să efectueze ture normale, aceştia trebuie să lucreze suplimentar.
„Nici nu ştiu când să le dau liber şi când să le dau concediu, acolo e graniţa de est a Uniunii Europene şi oamenii lucrează zi lumină şi eu nu le dau banii. Ei mi-au spus că dacă nu se rezolvă şi mai primesc şi 4 zile fără plată nu mai stau acolo. Mi-au cerut ca orele lucrate suplimentar să fie considerate ca fiind zilele fără plată, dar ministerul nu a acceptat acest lucru”, a menţionat Alexandru Lăzăreanu.
Şeful DSP Suceava a subliniat că, din cauza reducerii cheltuielilor cu 15,5%, salariaţii instituţiei nu-şi vor putea lua nici salariul de bază pe lunile noiembrie şi octombrie, bugetul nefiind suficient.
„Şi aşa nu s-au plătit decât salariile de bază şi sporul de vechime. Am redus sporurile, dar nici aşa nu am bani pentru ultimele două luni. Ministerul a dispus reducerea cu 15,5% faţă de cât ne-au dat, nu cât ne-au promis la începutul anului. După calculul făcut, dacă se făcea reducerea la banii promişi ne ajungeau tot anul să plătim salariile de bază, sporul de vechime şi cel de prevenţie. Acum ar trebui să dăm doar salariul de bază, la banii pe care-i avem şi nici aşa nu ajung. Nu ştiu, ce va stabili sindicatul aşa voi comunica ministerului. Vom ajunge să punem lacăt pe instituţie. Se spune că sunt mulţi angajaţi. Or fi în aparatul central pentru că noi avem cu 20 de posturi sub necesar. Dacă au mulţi angajaţi acolo să rezolve problema acolo, dar să asigure salarii pentru cei care lucrează în teritoriu”, a afirmat Alexandru Lăzăreanu.
Intră acum și în grupul de