Intră acum și în grupul de
Romsilva Ocolul Silvic Brodina a emis un comunicat în care critică intervenția pe o rețea de socializare a unui activist de mediu sucevean care, în data de 16 august, a postat o notiță despre posibilele tăieri ilegale pe raza ocolului silvic menționat.
La rândul său, Ocolul Silvic Brodina a recomandat activiștilor de mediu să se documenteze înainte de a face afirmații publice.
Redăm comunicatul Ocolului Silvic Brodina integral:
„Referitor la intervenția publică, grăbită și nefirească, din data de 16.08.2020, pe pagina de Facebook a unui ”activist de mediu”, cu privire la arbori tăiați ilegal la Ocolul Silvic Brodina, vă comunicăm următoarele:
– în zona ”descrisă” în postare, Ocolul Silvic Brodina are autorizată la exploatare partida de produse accidentale I nr. 689/1636289;
– punerea în valoare s-a efectuat în luna aprilie 2020, iar la data de 14.05.2020 partida a fost verificată în teren de către delegații Gărzii Forestiere Suceava. În nota sa de constatare, Garda Forestieră precizează, în mod asumat, limpede și ferm, că au fost respectate prevederile legale în vigoare, fiind puși în valoare, pe suprafața de 343,38 ha, arbori rupți și doborâți de vânt, dispersați, în unitățile amenajistice 61B, 62A, 63C, 64A, 64C, 66B, 67A, 67B, 67E, și 68A;
– partida în discuție și controlată, are termene de exploatare de la data de 01.07.2020 până la data de 31.12.2020, fiind în lucru la această dată;
– cioatele care sunt menționate în ”intervenția publică” respectivă, fac parte din partida 689/1636289 și provin din exploatarea legală a masei lemnoase aferente parchetului.
Recomandăm ”activiștilor de mediu” ca, înainte de a se hazarda în a face afirmații spectaculoase pentru o audiență volatilă, afirmații, din păcate pentru ei, nefondate și neadevărate cu privire la existența unor tăieri ilegale în fondul forestier administrat de către Ocolul Silvic Brodina, să verifice împreună cu delegații subunității veridicitatea și realitatea unor presupuse fapte ilegale.
– Afirmațiile formulate de unii agenți de mediu, cu privire la presupuse fapte de tăieri ilegale de arbori trebuie să se bazeze pe realitatea din teren și nu pe supoziții nedovedite, mizând pe faptul că, în grabă, oamenii nu pot decela dacă este legal sau ilegal.
– Un dialog real, onest, transparent, permanent și cu multă bunăcredință, precum și solicitarea informațiilor utile, pot evita lansarea de acuzații nefondate în spațiul public, ce pot afecta iremediabil, în cele din urmă, reputația și imaginea întregului corp silvic.
-Ocolul Silvic Brodina își manifestă în permanență disponibilitatea pentru dialog cu organizațiile de mediu, deplină transparență în relația cu societatea civilă, presa de specialitate sau/și cu publicul interesat de cunoașterea, cu adevărat, a muncii și a eforturilor depuse de slujitorii pădurii, pentru îngrijirea, creșterea și protejarea fondului forestier pe care îl administrăm.
– Folosind pădurea în mod subiectiv, ca temă și miză în campaniile electorale, nu este în folosul, ci dimpotrivă, în detrimentul acesteia. Nu este nici moral, nici etic și nici legal,” arată sursa citată.
Precizăm că activistul de mediu Daniel Bodnar a scris în postarea amintită că „felul în care sunt tăiați acești arbori ridică multe semne de întrebare”, postând și un filmuleț în care pot fi văzute urme de exploatări forestiere.
Intră acum și în grupul de